Kukiz wczoraj w RMF powiedział, że rocznie z tantiemów ma około 250-300 tys zł. Nieźle. Z czego to? Z grania jego piosenek w radio? Bo nie sądzę, aby jego utwory były aktualnie popularne. W tv też króluje disco-polo. Skąd się bierze to naliczenie i z tego co kojarzę, to artyści płacą jakieś śmieszne podatki.
To zatem ile hajsu zgarnia jakiś popularny artysta typu Podsiadło, co jest katowany na okrągło?
@JanParowka: w takim radio zet albo rmf to kukiza jednak ciągle puszczają, więc wg mnie bardzo możliwe. Podobno wystarczy mieć jeden hit puszczany do usranej śmierci żeby być w miarę ustawionym.
@JanParowka: jechałem ostatnio busem dość długo więc miałem okazję posłuchać RMF po wielu latach przerwy. Było tam dużo kukiza na przestrzeni kilku godzin. Pamiętam bo się zastanawiałem czy podczas ciszy wyborczej jego utwory lecą w radio
@JanParowka: Z odtwarzania utworów w których jest zgłoszony jako twórca w środkach masowego przekazu radiach internetowych czy imprezach. Należy pamiętać że sam Paweł Kukiz to nie tylko Piersi tylko też AyaRL,Emigranci, Yugoton/Yugopolis, Borysewicz&Kukiz i wiele innych, które w kółko są puszczane na kanałach ze starszą muzyką. I należy pamiętać że kasy nie zgarnia wykonawca a twórca.
Swojego czasu robiłem disco polo. Puścili mnie kilka razy w TV. Z Zaiksu przyszło jakieś 10zł za 1 minutę puszczonego teledysku, a że klip trwał jakieś 3min. to 30zł za jedną transmisję. Za radio też coś przyszło, ale coś mniej. To teraz pomyślcie ile zarabia w disco polo np. taki Marcin Miller czy Zenek. 30zł za jedną transmisję a puszczają ich codziennie może ze 20 razy na różnych kanałach..
@speedkredyt: pierdzielisz, że 30zł za jedno puszczenie klipu? Ależ to są hajsy. Nie oglądam za dużo tv, ale czasem jak gdzieś mi się włączy i przelecę te wszystkie kanały, to tam ONA TAŃCZY DLA MNIE wciąż na pętli puszczane
@speedkredyt: nieźle! Orientujesz się czy stacje tv/radio płacą jakąś jedną licencję za odtwarzanie wszystkich piosenek? Czy tam kupują jakieś pakiety etc?
@Stan_Przedzawalowy: Dla mnie to się w głowie nie mieści, jeżeli walczysz z systemem to robisz wszystko żeby nie wejść w ich szeregi. Ja zaufałem parę lat temu Pawłowi bo myślę rockmen muzyk może coś zmieni, niestety obecnie już jest w partii i to jest porażka.
Kukiz wczoraj w RMF powiedział, że rocznie z tantiemów ma około 250-300 tys zł. Nieźle.
Z czego to? Z grania jego piosenek w radio? Bo nie sądzę, aby jego utwory były aktualnie popularne. W tv też króluje disco-polo.
Skąd się bierze to naliczenie i z tego co kojarzę, to artyści płacą jakieś śmieszne podatki.
To zatem ile hajsu zgarnia jakiś popularny artysta typu Podsiadło, co jest katowany na okrągło?
#muzyka #biznes #pieniadze
Komentarz usunięty przez autora
#tantiemy