Wpis z mikrobloga

#pcmasterrace #komputery

Cholera, wymyślili mocowanie GPU pionowo poprzez riser, ale czemu nikt nie wymyślił jeszcze aby GPU kłaść na strychu?

Jakaś drobna blaszana siateczka na której można GPU położyć nad mobo, domocować śrubami, boczne i górne wyloty (większość nierefów ma chyba boczny wyrzut i ciągnie od spodu) i GPU miałoby bliżej do chłodzenia, a riser by można było cable managementem pociągnąć za plecami budy (nie gówniany riser może mieć nawet 2 metry długości zanim będą straty). Dodatkowo wiatraki GPU by nam mogły robić za wiatraki górne, bo by wyciągały powietrze znad mobo i pchały w boki.

No jak dla mnie ma to i tak więcej sensu niż stawianie GPU pionowo żeby się dusiło od tej szyby xD
  • 7
@NeverOn: Raczej osobiście nie mam powodu aby tak kombinować, ale rozważam opcje i to co wymyśliłem IMO jest bardziej sensowne pod względem chłodzenia niż vertical w 99% przypadków.

Radiator GPU mógłby ważyć nawet 3 kilo, leżałby na siatce więc #!$%@?, nie trzeba kupować górnych wiatraków bo GPU wyciąga z budy, żadnych podtrzymek na GPU. Siatka mogłaby być demontowalna jakby ktoś wolał tam u góry wodniaka wmontować. Riser by wyszedł taniej albo
@Khaine: Gdzieś widziałem koleś zdjął cały plastik z GPU i przymocował je bezpośrednio do wentylatorów na topie obudowy. Całkiem nieźle to działało. Powietrze z budy było wyciągane przez cooler karty.