Wpis z mikrobloga

@SpiderFYM: najlepsze aparaty posiadają => pixele, huaweie i samsungi => pixel 3, p30 pro, note10 albo s10+

pixel posiada tylko główne oczko
huaweie i samsungi mają pełne combo => huawei na p30pro ma 5x optyczny zoom (samsung tylko 2x) ale samsung posiada lepszy szeroki kąt (więcej łapie, mniej szumów, lepsze odwzorowanie barw)
@SpiderFYM: generalnie jak chcesz najlepszy fotograficzny smartfon z jak największą ilością opcji to masz wybór między s10+/note10+ a p30 pro. na p30 pro masz lepszy zoom (bo większy) i lepszy tryb nocny ale na samsungach masz lepszy szeroki kąt i IMO lepsze główne oczko (nie ma tak agresywnej eliminacji cieni, tak sztucznie podbitej saturacji etc)

to ścisła czołówka na androidzie, gdzieś obok jest pixel który nie posiada innych obiektywów ale robi
@Harmideron: dzięki
@mavon: właśnie miałem pytać też o zdjecia w trudnych warunkach oświetleniowych, rozumiem że w takie sytuacji huawei > samsung?

Martwi mnie że jużnawet w tym aspekcie LG odstaje:( kiedyś wyróżniali sięwłaśnie szerokim kątem, a teraz nawet tutaj mają ciężko.
@SpiderFYM: niekoniecznie. z tryb nocnym jest taki myk że huawei (jak i pixel) robi dosłownie z nocy dzień a samsung robi to, podobnie jak nowe ajfony, w dużo bardziej umiarkowanym stopniu co w efekcie jest dużo bardziej naturalne.

w low light bardziej podobają mi się zdjęcia z samsunga, huawei wariuje czasami przy słabym oświetleniu i potrafi w postprocessingu mocno zmasakrować barwy (zwłaszcza czerwień)
robi dosłownie z nocy dzień

@mavon: ale można to zmienicw ustawieniach aby tak nie zakłamywałczy robi tak i koniec?

Orientujesz sięjak wygląda sprawa z nagrywaniem filmów w s10 i p30pro?
@SpiderFYM: możesz robić zdjęcia z trybem nocnym albo bez niego, to wszystko. później ewentualnie se edytujesz albo w trakcie możesz zmienić iso, ale to wszystko.

filmy masz lepsze w s10 (najlepsze wideo po ajfonach)