Mireczki, od kilku miesięcy uczę się intensywnie Javy we własnym zakresie. Czy Waszym zdaniem robiąc studia magisterskie z informatyki polepszą jakoś moją sytuację jeżeli chodzi o poszukiwanie pierwszej pracy jako dev? Jeżeli Waszym zdaniem ma to znaczenie to lepiej wybrać dzienne czy zaoczne?
@lucjjan: niektóre firmy wymagają magistra żeby awansować gdzieś wysoko, choć to obecnie rzadkość. Mimo tego miej na uwadze że jak odpuścisz to teraz to potem tego nie nadrobisz :) Podczas studiów magisterskich, nawet dziennych możesz pracować na pół etatu w jakiejś firmie, lub choćby robić staże wakacyjne, więc sytuacji to raczej nie pogorszy.
@Salpinx: @Salpinx: Kwestia taka, że inżyniera mam z automatyki i zastanawiam się czy studia z informatyki pomogą coś w kwestii poszukiwaniu pierwszej pracy w it
@lucjjan: Inżynier informatyki byłby oczywiście lepiej widziany, niemniej automatyk jest dosyć okołoinformatyczny - jeśli w rekrutacji o tym wiedzą (a na pewno skojarzą, że to kierunek "techniczny"), to też będzie na plus. Wciąż uważam, że lepiej wyjdziesz, jeśli czas potrzebny na zrobienie magistra przeznaczysz na intensywne samokształcenie. Ba, nie mówię tu o ryciu przez cały okres studiów - już możesz śmiało się rozglądać za robotą; na rozmowach zweryfikujesz, co umiesz, a
@Salpinx: Kwestia jest tego typu, że zacząłem rozsyłać CV i raczej bardzo słaby odzew chociaż mam już zrobiony mały projekt w Springu i myślałem, że to będzie wystarczające, żeby chociaż zaprosili mnie gdzieś na rozmowę.
@lucjjan: pracy dużo jest, ale nie ograniczaj się na jave, bo przez to że się wszyscy na to rzucili zarobki nie są wiele odbiegające od innych pozycji, pomyśl nad it supportem, devopsem, sporo tego jest
#java #programista15k
Komentarz usunięty przez autora
@lucjjan: pracy dużo jest, ale nie ograniczaj się na jave, bo przez to że się wszyscy na to rzucili zarobki nie są wiele odbiegające od innych pozycji, pomyśl nad it supportem, devopsem, sporo tego jest