Zaczynam interesować się #kalistenika i tu moje pytanie bo wydaje mi się to wszystko skomplikowane ( ͡°ʖ̯͡°) odpowiedni plan treningowy, dieta, masa potem rzeźba, białka, nie białka chuje muje dzikie węże Jestem lvl17 188, 82-85kg ogólnie sylwetka według mnie zwykła/szczupła Chciałbym nabrać trochę rzeźby i siły, Czy zwykłe plan ćwiczeń z wagą własnego ciała da radę? Bez jakiejś diety od dietetyka, poprostu staranie się zdrowiej odżywiać, unikanie śmieciowego jedzenia Warto tak ćwiczyć, będą postępy? Czy muszę najpierw dieta pod masę i ćwiczenia a potem pod rzeźbę żeby postęp w wyglądzie miał sens?
Czy zwykłe plan ćwiczeń z wagą własnego ciała da radę? Bez jakiejś diety od dietetyka, poprostu staranie się zdrowiej odżywiać, unikanie śmieciowego jedzenia
@Kedamik: Nie. A w zasadzie to może tak, a może nie. Nie potrzebujesz diety od dietetyka tylko zainteresuj się liczeniem kalorii i makroskładników.
@kacperpzn: myślę że w późniejszym czasie zacznę dokładać ciężary a jeszcze później siłownia Masz jakieś porady/poradniki do tego jak liczyć kalorie i mikroskładniki pod siebie pod dobre efekty?
tak co kolejny przypadek, który ćwiczy 4 razy w tygodniu i efektów nie ma?
Nie rozumiem ? Na początku zawsze będą jakieś efekty, a to czy będą optymalne i długotrwałe zależy w dużej mierze od tego co jesz i wielu innych czynników, których nie ma sensu teraz
Jestem lvl17 188, 82-85kg ogólnie sylwetka według mnie zwykła/szczupła
Chciałbym nabrać trochę rzeźby i siły,
Czy zwykłe plan ćwiczeń z wagą własnego ciała da radę? Bez jakiejś diety od dietetyka, poprostu staranie się zdrowiej odżywiać, unikanie śmieciowego jedzenia
Warto tak ćwiczyć, będą postępy? Czy muszę najpierw dieta pod masę i ćwiczenia a potem pod rzeźbę żeby postęp w wyglądzie miał sens?
Cooo? XD nie zrozumiałem
@Kedamik: Nie. A w zasadzie to może tak, a może nie. Nie potrzebujesz diety od dietetyka tylko zainteresuj się liczeniem kalorii i makroskładników.
Masz jakieś porady/poradniki do tego jak liczyć kalorie i mikroskładniki pod siebie pod dobre efekty?
Nie rozumiem ? Na początku zawsze będą jakieś efekty, a to czy będą optymalne i długotrwałe zależy w dużej mierze od tego co jesz i wielu innych czynników, których nie ma sensu teraz