Wpis z mikrobloga

Mam parę pytań do osób co byli (powiedzmy jakoś niedawno) w górach w Nepalu. Będę wdzięczny za pomoc.

Jakie szlaki byście polecili?
Ja przyjechałem nastawiony na Annapurna Circuit, ale w hostelu mi ją odradzają. Niby zrobiło się bardzo turystycznie, budują sporo dróg itd. Proponują inne szlaki m.in. Everest base camp i jeszcze ze 2 inne. Wydają się mili i pomocni ale nie wiem czy nie robią tego bo chcą mi sprzedać wycieczkę i zarobić na mnie. Annapurna ma rozwinięta infrastrukturę i ponoć spokojnie można iść na własną rękę, a te szlaki co proponują to właśnie są wycieczki organizowane przez biuro.
Wydaję mi się że teraz jest początek sezonu więc może jeszcze na szlakach nie będzie tyle ludzi i nie będzie problemu też z noclegiem bez rezerwacji.

Drugie pytanie o ciuchy. Z pewnych względów muszę kupić je tutaj (w Kathmandu) i zastanawiam się co wybrać. Jest masa sklepów z podróbkami. Oryginalne North Face są dość drogie (kurtka rzędu 800zł). Potrzebuje kurtkę, spodnie, skarpety i może rękawiczki. Właściwe potrzebuje je tylko na czas pobytu w Nepalu bo potem jadę w cieplejsze miejsca i nie będę ich potrzebował, więc szkoda mi wydawać kilkaset zł. Wiecie czy są może wypożyczalnie ubrań? Ewentualnie czy są sklepy z czymś tańszym niż North Face ale o przyzwoitej jakości?

Trzecie pytanie jest o śpiwór - czy idąc na Annapurnę potrzebuję ciepłego śpiwora czy w domach gościnnych (w których rozumiem się spi) dają koce i wystarczy takie prześcieradło turystyczne (czy jak się nazywa taki cienki worek w którym się śpi).

#gory #himalaizm #himalaje #nepal
  • 35
@yassarian: Napisałem do kumpla. Wiem ze trek jest trudniejszy od annapourny i baza noclegowo-gastronomiczna jest dużo uboższa. Gadałem rok temu z Włochami którzy właśnie zeszli ze szlaku (byli z rowerami) i wyglądali jakby 3 razy tour de france zrobili.