Wpis z mikrobloga

Help.
Mam ból ucha. Spuchnięte w srodku. Wyprzedzając pytania:
- zdarza mi sie czyścić ucho patyczkiem, nie wsadzam go głęboko tylko czyszczę z zewnatrz
- byłem u lekarza, wizyta trwała 1 min. Popatrzył do srodka, kup se pan krople do uszu (fonix) i apap jak bedzie bolało, nastepny
- bol nie przechodzi, od promieniowania bólu połowa głowy mnie boli
Pytanie do osob które przechodziły i miały bardziej profesjonalne podejście od lekarza. Jakies tipy w jakiej pozycji pójść spać? Jak wytrzymać 8 w robocie(siedze i programuje) bo z tym bolem to nawet sie nie da myslec(L4 nie dostałem, niby moge sobie z takim uchem chodzic po dworze)
#lekarz #ucho #bol #pomocy #jak #zyc
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@PochinkiParty: u mnie tak się często zapalenie objawia. Generalnie najważniejsze to WYGRZEWAĆ, czapkę noś koniecznie (również w nocy). Apap pomoże bo przeciwzapalny, do tego ewentualnie okłady z kamfory ale to na wacik, nie na ucho.

Ten fonix też spoko, możesz kupić.

Co do spania to mi się najwygodniej na plecach śpi jak mnie ucho męczy.

A w robocie to jak nie dajesz rady to machnij paracetamol plus ibuprofen, dostaniesz je
  • Odpowiedz
@PochinkiParty: Ale sam kanał jest spuchnięty? Jeśli tak to faktycznie ibuprofen, krople i jazda. Trzeba po prostu poczekać, aż przejdzie. I nie ładuj tam żadnych liści bo to niestety może pogorszyć sprawę. Owszem olejki z geranium mają pewne właściwości przeciwzapalne, ale obcy przedmiot w uchu tylko rozdmucha zapalenie. Zdecydowanie lepsze będą krople + NLPZ
@struga: apap nie jest przeciwzapalny, z wygrzewaniem też bym nie przesadzał
  • Odpowiedz
@Vitru: tak, kanał jest tak spuchnięty ze nic nie słyszę. Ogolnie po zakraplaniu boli jeszcze bardziej. Teraz to nawet przy dotykaniu ucha z zewnatrz

@struga: dzięki za info
@ragoku: o 1 to raczej nie znajde :D w sumie to to nic bym tam raczej nie pchał do srodka
  • Odpowiedz
@PochinkiParty: Każda manipulacja przy miejscu dotkniętym zapaleniem będzie bolesna, natomiast krople powinny pomóc tak jak ibuprofen. I tak jak wspominałem nic przy tym nie kombinuj bo zapalone tkanki są bardziej rozpulchnione, przez co bardziej podatne na urazy, które to z kolei będą powodowały napędzanie zapalenia.
  • Odpowiedz
@PochinkiParty: jeśli przeciwbólowe nie działają, a na zapalenie ucha wewnętrznego generalnie działają słabo, to antybiotyk pozostaje. Kamforą i przeciwzapalnymi bierzesz lżejsze przypadki. Zresztą, jak to poważne, sam polecisz, mało co tak uporczywie świdruje, jak zapalenie ucha potrafi.

Tip. Na szpitalnej laryngologii mogą odbarczyć, igła i odsysają, ulga jest praktycznie natychmiastowa. Ból wywołuje nacisk nagromadzonych za bębenkiem płynów.
  • Odpowiedz
Ledwo przeżyłem noc, budziłem sie kilkukrotnie. Uznałem ze do roboty nie pojde tylko wybiorę sie raz jeszcze do lekarza. Tym razem skorzystam z opieki medycznej jaką daje mi mój pracodawca. Tam moze sie ktoś przyjrzy czy aby napewno wystarczy tylko to co mam.
  • Odpowiedz