Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 3
Właśnie kończę chłodzenie mojego sześciodrupla 29,5° Blg ()
Wyszło go jakieś 14 litrów i myślę, czy nie wrzucić mu na leżak płatków z beczki po whisky, które prawie dwa lata maceruję w Jacku Daniel'sie

Co sądzicie, piwowarskie Mirki? Jeśli ma to znaczenie, to po fermentacji powinno tam zostać jakieś 3-4° Blg, więc jest to zdupydomordyzaur.

#warzenie #warzzwykopem #warzeniewdomu #piwowarstwo #piwowarstwodomowe
  • 8
  • Odpowiedz
Powodzenia, bo zapowiada się mocno. Myślę że przy 14 litrach warto dorzucić coś płatków do jakiejś części. Ale może lepiej te płatki wykorzystać do jakiegos RIS’a?
Powodzenia, daj znać co wyszło ;)
  • Odpowiedz
@mkarweta: Tak jak pisałem, taki mocarz nie zejdzie niżej. Nie mam też zaufania do tych kalkulatorów z brewness, które podają takie magiczne ilości alkoholu. Różnicę między blg początkowym i końcowym dzieli się na 2 (lub jakoś na 1,904). Więc tu będzie raczej 11,5% alko.
[w takim brewness jest więcej błędów]
  • Odpowiedz