Wpis z mikrobloga

Mirki i Mirabelki,
Przedstawię poniżej osobom, które to interesuje ile wychodzi wybudowanie domu parterowego 128 m z grazazem (bez piwnicy i poddasze nieuzytkowe) do stanu surowego zamkniętego. Właśnie kończymy i zostało wstawienie 9 okien, drzwi i bramy garażowej. Działkę już mieliśmy, żeby nie było. Domek na wsi około 40 km od Warszawy. Chyba wszystko wpisałem ( ͡º ͜ʖ͡º)

Projekt + adaptacja + poprawki 5 000
Kierownik budowy 1 500
Materiały budowlane (fundament + ściany) 39 000
Materiały na dach 16 000 (blachodachówka, folia itp.)
Kopanie pod fundament 650, ale to szwagier kopal ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Ekipa budowlana 26 000 (fundamenty, ściany itp. więźba dachowa)
Dekarze (krycie, obróbka kominów) 7 000
Okna 9 sztuk 11 000 + montaż 1200
Beton na fundament i strop 6 000
Piasek 4 000
Brama garażowa 5 200
Drzwi zewnętrzne 5 000
Drzwi wewnętrzne 4 000
Kontener na gruz 650

#dom #budownictwo #budujzwykopem
krzych1988 - Mirki i Mirabelki,
Przedstawię poniżej osobom, które to interesuje ile ...

źródło: comment_Zpbm6KELFHYqpTXPhtbrMQ5mVFMhrm9f.jpg

Pobierz
  • 39
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@krzych1988: jaki region Polski? u mnie na zachodzie za 90m2 parterowego bez garażu wyszło ok 145tys(i to dwa lata temu gdy materiały były 20% tańsze). Z tego co widzę to niska robocizna, u mnie za sso robocizny było prawie 50 tys
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@krzych1988: nie ma opcji żeby 6000 wyszedł Ci beton na fundament i strop tym bardziej że na stropie to jeszcze pompa. Jeszcze w tym jest "chudziak" na posadzkę? Nie ma szans
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@krzych1988: no to czyli chudziaka nie uwzględniłeś, a podbudowa pod beton? U mnie na ławy (a buduje z poddaszem użytkowym więc fundament jest mniejszy) poszło 12 m3 betonu B25 z pompą i wyszło to ponad 4300 zł. Ciężko mi więc uwierzyć w to że Ty na dużo większe ławy (bo jednak parterówka) i jeszcze strop (gdzie też jest większy) wydałeś niewiele więcej. Nie zarzucam Ci że ściemniasz ale małą nierzetelność
  • Odpowiedz