Wpis z mikrobloga

Kilka lat temu kupiłem sobie komputer. Czy jest sens go modernizować, czy od razu kupować nowy?
Jeśli apgrejdować, to co konkretnie? Zastosowanie to obróbka zdjęć, codzienny internetowy użytek i czasem jakieś gierki (W3, Subnautica, Dying Light, pewnie będę chciał pograć w Cyberpunk). Na pewno brakuje mi RAMu, ale to na pewno mogę do tego dokupić.

Specyfikacja:
Płyta główna - MSI Z97
Procesor: i5-4690K 3,9GHz
Karta graficzna: Gigabyte GTX770 2048MB
RAM: Crucial Ballistix 8GB DDR3 1600MHz
Do tego SSD 240GB i 1TB + klasyczny 1TB
Zasilacz 600W
#komputery #kiciochpyta
  • 7
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@kuraku: mam bardzo podobny komputer do Twojego i podobnie go używam. I nie planuje modernizacji, tylko złożyć pełny nowy desktop na Ryzenie. Planuje w okolicach końcówki roku/na początku przyszłego, żeby już pod Cyberpunk właśnie było
@Harmideron: nie wiem, za tego zapłaciłem 4200 zł wtedy
@mohawk: @mtriciak33: to w takim razie jaką grafę polecacie. Budżet, jak już wspominałem otwarty, ale gram czasem raczej rzadko. Przede wszystkim LR i PS.
Mam fortis 2. Na OC się nie znam, kompletny laik to ogarnie nie zabijając kompa?
Jeśli chodzi o ram, to kiedyś czytałem, że mogę dołożyć 2x8 np. bo teraz mam 2x4. To chyba lepiej niż drugie
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@kuraku: są poradniki, od czegoś trzeba zacząć, ale żeby zrobić to dobrze nastaw się na kilka dni pracy i sprawdzania stabilności systemu :P
Jak nie chcesz się bawić to daj do dobrego serwisu na OC.
Co do RAM to 2 kości pamięci działają na dual channel, ale nie jest to kolosalna różnica, zależy jaki stosunek cen, ja bym przycebulił i wziął kolejne 2x4, szczególnie że więcej ram raczej nie będziesz już