Wpis z mikrobloga

Czym wyciąć dziurę w ścianie na drzwi? Ściana raczej z cegieł czy jakichś pustaków. Jest to nośna ściana więc chyba bez wcześniejszego wykonania nadproża się nie obędzie ( ͡° ʖ̯ ͡°)?
#pytanie #budownictwo #remontujzwykopem
  • 18
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@drim: podeprzeć strop (jeśli faktycznie nośna), najpierw się wkuć w ścianę i wstawić nadproże, a potem dopiero wykuwać resztę ściany ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@aksal89: z tego co widzę to w miejscu wycinania drzwi jest tylko jedna belka więc chyba jak zrobię dziurę na nadproże to nie p--------e? Tą dziurę to chyba by można było wykuć jakimś dłutem i młotkiem ale całe drzwi to chyba by mnie szlag trafił. Nie ma jakichś pił czy wyrzynarek do tego typu spraw?
  • Odpowiedz
@drim: szukaj generalnie jakiejś wypożyczalni sprzętu budowlanego/elektronarzędzi. Pewnie zawołają sobie ze 150zł za dobę, ale za to ile roboty oszczędzisz ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Ale fakt - taką robotę skonsultuj z kimś ogarniętym.
  • Odpowiedz
@drim: Ja bym atakował po prostu młotem, dajesz jako końcówkę dłuto i idzie bardzo elegancko, jakiś czas temu w ten sposób wybijałem otwór na okno w podwójnej cegle i szło bardzo przyjemnie
  • Odpowiedz
@lilitch123 @Kauou: No i kwintesencja internetu. Pan chcesz otwór w ścianie wykonać czy się na formalnościach doktoryzować. Tak zgłosić się powinno, ale koniec końców nic to nie zmieni. Urząd? Zażąda projektu. Projekt wykona biuro w 3 minuty nie proponując w sumie nic poza typem nadproża, wykasuje kilka stów. Kierownik z papierami? Tak wypisze dziennik, wykasuje parę, może paręnaście stuzłotówek, znając życie na tą ścianę nawet nie spojrzy. Końcówka z
  • Odpowiedz
@Wojskowyo2o: Ja tylko mówię pod kątem prawnym jak to powinno wyglądać. Nie mówię, że jest poprawny, ale jeśli OP nie ma wiedzy wystarczającej by stwierdzić, czy strop p--------e jak wyburzy część ściany nośnej czy nie to lepiej wezwać fachowca niż potem sobie pluć w brodę.
  • Odpowiedz
@qhardyq: Bardziej miałem na myśli jakiegoś inżyniera, który spojrzy na plany budynku, wykona stosowne obliczenia, wizualnie oceni stan materiałów i powie co i jak. A jak już robić to wiadomo, że umowa. Zgodnie z prawem wszystko w końcu ma być, nie? :P
  • Odpowiedz
@Wojskowyo2o: Biuro, które wykona ten projekt w 3 minuty(xD) do urzędu,a potem kierownik kasują te parę stówek, ale biorą na siebie całą odpowiedzialność. I za to się płaci. A jak coś jebnie to nie wykonawca będzie odpowiadał tylko inwestor, że nie dopilnował formalności ani nie zapewnił nadzoru osoby z uprawieniami.
  • Odpowiedz
@Kauou: Jakie biuro konstrukcyjne zrobi w 3 minuty?
1.5 minuty trwa zgrubne zebranie obciążeń na nadproże
Kolejne 1.5 minuty to dobranie nadproża z katalogu gotowców (szukając w tabeli odpowiedniego do potrzebnej rozpiętości/zebranych obciążeń) lub zamodelowanie belki wolnopodpartej w dowolnym programie statycznym i wyznaczenie niezbędnej nośności elementu które ma służyć na nadproże.
Bardziej kumaty student to zrobi w 3 minuty, serio

To że biura są zawalone robotą na 2 miesiące wprzód
  • Odpowiedz
@Wojskowyo2o: wszystko fajnie belkę wolnopodpartą liczy się w pamięci. Mi chodzi o dokumentację urzędową, gdzie masz podpisy, stronę tytułową, lokalizację na mapie w którym to budynku robisz przebudowę, rysunek arch pomieszczenia w którym pokazujesz, które pomieszczenia łączysz. Można drążyć dalej np. jeśli to ściana zewnętrzna to musisz dodać rysunek elewacji. I z 5 minut masz cały dzień z głowy.
Do tego widzę, że masz dość chyba małe doświadczenie w takich
  • Odpowiedz
"Ściana raczej z cegieł czy jakichś pustaków" vs "Do tego widzę, że masz dość chyba małe doświadczenie w takich rzeczach, bo już to widzę jak dajesz typowe nadproże np. w wielkiej płycie ¯_(ツ)_/¯" - z serii dobrze widzę, że nie mam racji to wymyślam do upadłego.

Co do tej całej dokumentacji- polecam mój komentarz wyżej
  • Odpowiedz