Wpis z mikrobloga

Czy ktos moze sobie puscic od 3;40 i wytłumaczyć mi co on mowi? :)
Prowadzę firme od 5 lat i nie rozumiem

Facet mówi: kupujemy towar w niemczech - za 100zł, towar zagraniczny, nie płacimy VAT
i sprzedajemy w polsce za 123zł - 100zł netto + vat
i on mowi ze mamy marże 23%
ale przeciez ten vat oddajemy

#biznes #wykop #pytanie #vat
jimmyF - Czy ktos moze sobie puscic od 3;40 i wytłumaczyć mi co on mowi? :) 
Prowadz...
  • 19
  • Odpowiedz
@jimmyF: ja nie z branzy wiec sie nie znam ale ze jestem ciekawy swiata to sie zapytam:
jaki vat chcesz oddac skoro go nie zaplaciles? - kupowales bez vatu - jako firma - wiec jaki vat chcesz oddawac?
ja to rozumiem tak:
np:
mam firme ktora robi instalacje elektryczne i zamawiam w niemczech rozdzielnie i place 100E (bez vat)
montuje klientowi ta rozdzielnie i go kasuje 100E + 23%vat - to
  • Odpowiedz
@gorzki99: zalozmy ze nie masz kosztów, przychodzi klient i chce od Ciebie kupić towar za 10000 netto

wystawiasz fakture na 12300 brutto
10000 zostaje Tobie,
2300 oddajesz ladnie 25 danego miesiaca :)
  • Odpowiedz
@NiktNic: no to on pokazał jakiś skrajnie debilny sposób :)
to równie dobrze można firme na słupa i nic nie importować, sprzedajesz usługę za 123000 i nie płacisz ani dochodowego ani vatu :)
  • Odpowiedz
@jimmyF: okeeeeejjjj jak pisalem ja nie z branzy wiec popraw jesli zle zrozumialem Twoje tlumaczenie ale wyglada to mniej wiecej tak:
-panstwo narzuca vat ktory masz zaplacic
-kupujesz polprodukt za 100pln po czym go przerabiasz i sprzedajesz za 105 +vat (nie jestes pazerny i 5 % marzy Ci starcza)
-czyli po zaplaceniu 23% vatu jestes w plecy?
-czyli zeby wyjsc na +5% musisz sprzedac za 136 pln (136-23%= +/- 105) czyli
  • Odpowiedz
@NiktNic: no stworzenie aplikacji mobilnej 50-100k to tez usługa przeciez ;)

@gorzki99: dokładniej to:
kupiles za 100 w niemczech bez vatu, robisz cos z tym i chcesz 5 pln więcej z tego mieć to musisz sprzedac za 105+vat czyli 129,15
  • Odpowiedz
@jimmyF: ok dzieki za wyjasnienia :)
a to jeszcze pytanie: jesli sprzedajesz to firmie to sprzedajesz za 105 i jestes wtedy 5 do przodu (nie placisz zadnego vatu) a ona sprzedaje z vatem koncowemu kientowi? tak to dziala?
  • Odpowiedz
no to on pokazał jakiś skrajnie debilny sposób :)

to równie dobrze można firme na słupa i nic nie importować, sprzedajesz usługę za 123000 i nie płacisz ani dochodowego ani vatu :)

@jimmyF: @nomadicgoogler: Nie, on opisywał przestępstwo karuzelowe,a nie legalną praktykę.
  • Odpowiedz
nie, karuzelowe opisywał dalej, mowie o tym krótkim fragmencie od 3;40 z zakupem z niemiec

@jimmyF: Posłuchaj od 3:20 i mówi dalej- mówi o fikcyjnej sprzedaży tzn przestępstwie karuzelowym
  • Odpowiedz