Jest to ekstrakt slodow jasnych z glukoza 1kg. Mam to dodać do gotowania razem ze słowami w puszce, czy wcześniej rozrobic w oddzielnej misce i dopiero dodać czy jeszcze jakoś inaczej? #piwowarstwo #piwo
@kochamzapachnapalmu: z tego co widzę to dodajesz zamiast cukru, czyli w przypadku warzenia z zacieraniem, to możesz zamiast cukru do butelek dodać. A przynajmniej tak mi się wydaje, jako początkującemu.
@pika_dmj no tak, ale instrukcja mówi, żeby wrzucić to na ostatnie 5 minut gotowania do gara. ¯_(ツ)_/¯ poza tym jak tego nie dorzucę to mi wyjdzie normalna 12, a nie 15
Prosto do gara i mieszać tyle aż będzie pewność że jest porzadnie wymieszane. W szczególności w odniesieniu do płynnego ekstraktu, który jest #!$%@? gęsty i niewymieszany opadnie na dno a następnie się przypali. Udanej warki Mirku ( ͡º͜ʖ͡º)
@pika_dmj: ale nie rób OPowi wody z mózgu, Ty byś tak zrobił przy zacieraniu, ale on robi piwo z ekstraktów. W najprostszej wersji to polega na rozrobieniu syropu (ekstraktu) słodowego z puszki w wodzie a potem od razu wchodzisz w chmielenie. A w tanich zestawach możesz mieć dodatek 50% cukru, opcjonalnie zamiennego na ekstrakt słodowy lub mieszankę z cukrem, tzw polepszacz.
Tylko mam pytanie bo dostałem taki polepszacz do piwa https://esencjesmaku.pl/pl/p/Polepszacz-do-piwa-ekstrakt-slodowy-jasny-glukoza-1kg/308
Jest to ekstrakt slodow jasnych z glukoza 1kg. Mam to dodać do gotowania razem ze słowami w puszce, czy wcześniej rozrobic w oddzielnej misce i dopiero dodać czy jeszcze jakoś inaczej? #piwowarstwo #piwo
Udanej warki Mirku ( ͡º ͜ʖ͡º)
W najprostszej wersji to polega na rozrobieniu syropu (ekstraktu) słodowego z puszki w wodzie a potem od razu wchodzisz w chmielenie.
A w tanich zestawach możesz mieć dodatek 50% cukru, opcjonalnie zamiennego na ekstrakt słodowy lub mieszankę z cukrem, tzw polepszacz.