Wpis z mikrobloga

Powoli zaczynam żyć w coraz większym przekonaniu, że jeżeli obecne wyboru wygra partia rządząca, to będę rozważać wyjazd za granicę.
Dzisiejszy program ( bodajże Strefa Starcia ) późnym wieczorem na TVP Info pokazał, w jakim kartonowym państwie żyjemy.
Początkiem programu było oczywiście szkalowanie PO ( bo jakże by inaczej) i ogólne potwierdzenie przez wszystkich gości, że hejt jest zły, że należy z nim walczyć, ale to jednak PiS jest merytoryczne, jest "dobre", a PO jest tym złym.
Po czym mija 30 minut i możemy już szkalować osoby innej orientacji seksualnej, że są dewiantami, że są "chorzy" i to jest w porządku, prowadzący programu nikogo nie upomina ( zwłaszcza Pani redaktor ( Kani ?) z TV Republika ).
Mieszanie do tego "nauczania Kościoła". Od kiedy to Rzeczpospolita Polska stała się krajem wyznaniowym? Odkąd pamiętam jest krajem świeckim, chyba że mnie coś ominęło.
Żyjemy w wolnym państwie. Każdy z nas, podkreślam każdy, ma prawo do wyrażania swojego zdania, ma prawo do konstruktywnej krytyki. Ale to, że mamy prawo do wyrażania własnego zdania nie oznacza, że możemy swobodnie oczerniać, wyzywać czy ubliżać innym osobom. Nie na tym to polega.
Nie mam jeszcze dzieci. Nie dlatego, że nie mogę, czy mnie na nie stać. Po prostu się boję. Boję o to, w jakim kraju mogłyby one żyć.
I żeby było jasne, bo pewnie ktoś od razu mi to zarzuci. Nie jestem za PO, za PiS, za PSL czy za inną partią. PO w obecnym stanie nie reprezentuje sobą nic, bo "anty-PiS" już dawno się przejadł. Nowoczesna czy PSL również nie są na tyle charyzmatyczni, by porwać tłumy. Kukiz 15' za przeproszeniem "sprzedał" się za miejsce na listach.
Bo w tym kraju brakuje ludzi, którzy rzeczywiście chcieli by dobra dla Polski, zamiast dorwania się do koryta.
#zalesie #polityka #tvpis
  • 5
@fncoderz: w Niemczech szykuje się techniczna recesja, która może pociągnąć do recesji / kryzysu cały kontynent, więc tak średnio wybrałeś sobie moment na emigrację (w przededniu masowych zwolnień, szczególnie krótkoterminowych obcokrajowców, którym będziesz zaraz po przyjezdzie.)