Wpis z mikrobloga

Mireczki polecacie wziąć na szlak w Tatry, oczywiście z wyposażenia plecaka
*termos
*apteczka z folią nrc
*plaszcz przeciwdeszczowy
*prowiant
*karimatke (żeby usiąść jak będzie mokro?)
*nakrycie głowy
*jakiś multi tool
*latarka jakąkolwiek
*mapę szlaków

Ci można dorzucić jeszcze żeby być spokojnym w razie nagłej zmiany sytuacji?

#gory #tatry #wakacje #szlak #zakopane
  • 20
  • Odpowiedz
@audiboyz:
Parę uwag:

Termos - latem nie noszę, dużo waży i mało się mieści. Wolę zwykłą wodę / izotonik.
Karimatkę - eee... już wolę postać.
Latarka jakakolwiek - lepiej nie jakakolwiek, tylko taka, która ma jakąś moc i baterię wystarczającą na parę godzin.
Multitool - tak szczerze, to po co?

Ważny jest naładowany telefon i numerami kontaktowymi ICE + służby ratunkowe, ale też świadomość, że nie zawsze będzie zasięg.
Ja zabieram
  • Odpowiedz
@audiboyz: Dorzuć powerbanka, zamiast multitoola zwykły noż, najlepiej victorinox, termos w lato średnio potrzebny a ciężki, ale wg upodobań. Płaszcz przeciwdeszczowy jest słabym pomysłem. Lepiej kurtkę przeciwdeszczowa, na dłuższe wycieczki stuptuty lub spodnie przeciwdzeszczowe, ja nosze dodatkowo bardzo lekki i cienki polar, karimata to tak opcjonalnie, mapa i opracowanie gdzie uciekać na wypadek burzy. Buff dla mnie genialna rzecz, okulary przeciwsłoneczne, pomadka do ust.
  • Odpowiedz
@audiboyz: Raki i butle z tlenem ( ͡° ͜ʖ ͡°) a tak na poważnie zaznaczyłbym jeszcze jakąś maść przeciwbólową i bandaż elastyczny w apteczce oraz dużo picia. Ja w takie góry mam średniej wielkości (30-40l) plecak który i tak jest ogromny na tle tego z czym ludzie idą w góry. Ważne żeby buty były wygodne i ponad kostkę.
  • Odpowiedz
@audiboyz: zobacz filmik jaki wrzucił @spidero - jeden koleś tam opisuje jak sprawić żeby w plecaku były potrzebne i lekkie rzeczy. Oczywiście on robi tripy na kilka dni a Ty pewnie jednodniowy wypad ale część porad może Ci się przydać.

Chociaż lepszy jest jego poprzedni filmik w którym dokładniej pokazuje co ze sobą nosi a nie jak odchudzić plecak.
blogger - @audiboyz: zobacz filmik jaki wrzucił @spidero - jeden koleś tam opisuje ja...
  • Odpowiedz
@audiboyz: wywal termos (latem), wywal multitoola, wywal płaszcz (lepiej kurtkę taką jak Raincut z decathlonu). Wywal jakąkolwiek latarkę, wywal karimatkę.
dołóż:
1. czołówkę
2. nóż (jakiś lekki, albo scyzoryk)
3. powerbank - wyczerpanie telefonu to bardzo częsta przypadłość
4. dodatkowego buffa (oprócz nakrycia głowy)
5. coś z płynem zamiast termosu
6. do apteczki bym dołożył pakiety grzewcze ze 2-3, plastry na odciski
  • Odpowiedz
@audiboyz:
- termos - w lecie nie ma po co chociaż można przy niskich temperaturach, kilka razy byłem w lecie i na szczytach było 5 st., przydałby się, ale idzie przeżyć na wodzie
- apteczka z folią nrc - apteczka zawsze, rzadko się przydaje, zazwyczaj na obtarcia
- plaszcz przeciwdeszczowy - zawsze, kilka razy mnie zmoczyło porządnie tylko nigdy nie szedłem w stylu, a może minie, zawsze przy powrocie
- prowiant
  • Odpowiedz
@mostek93: tak, jak musisz zjechać ze stanowiska nie przystosowanego do zjeżdżania, czyli z jakiegoś bloku, haków. Łączy się je (lub dokłada do istniejących) repem (repszunrem, stosunkowo tania linka pomocnicza, zwykle 6mm)
  • Odpowiedz