Wpis z mikrobloga

Jestem w trakcie planowania pewnej gastronomii, jedzenie na wynos, dwa trzy stoliki, żeby zjeść w lokalu coś ala kebab tylko inny rodzaj kuchni.
Zastanawiam się jak przed otwarciem gastronomii określić spodziewane przychody? Oczywiście chcę założyć kilka scenariuszy typu małe przychody, większe itp, ale jak oszacować coś takiego? Ktoś ma jakieś doświadczenie z tym lub też jakieś pomysły i porady?

#biznes #firma #gastronomia #wlasnafirma #dzialalnoscgospodarcza
  • 3
  • Odpowiedz
@bofort Zaczynasz od liczenia kosztów stałych działalności- lokal, rachunki, ewentualni pracownicy, podatki. Następnie obliczasz foodcost. Na tej podstawie ustalasz ceny w menu. W zależności od spodziewanego obrotu marża może być wyższa lub niższa.
Jeśli natomiast pytasz o to, jak sprawdzić ile osób u Ciebie będzie kupowało to odpowiedź Cię nie zadowoli- musisz otworzyć i sprawdzić.
  • Odpowiedz
@bofort zanim zaczniesz inwestować w lokal wybadaj zainteresowanie w dowozie do biur i firm. Albo bez większych inwestycji zorientujesz się że to niewypal albo zbudujesz sobie fundament żeby pokryć cześć kosztów stałych lokalu
  • Odpowiedz