Wpis z mikrobloga

Cześć, za 2 tygodnie lecę na Teneryfę i mam pytanie odnośnie wypożyczenia auta od Tui, czy to się opłaca bardziej niż jazda autobusami i co wychodzi lepiej finansowo? Jak ktoś wypożyczał auto lub jeździł autobusami/komunikacja po Teneryfie to niech da mi znać bo się trochę stresuje wypożyczać auta :/ (umiem jeździć ale nowe miejsce, inny kraj itd) #hiszpania #teneryfa #wakacje #tui #pytanie #pytaniedoeksperta #kiciochpyta
Pobierz M1KNG - Cześć, za 2 tygodnie lecę na Teneryfę i mam pytanie odnośnie wypożyczenia aut...
źródło: comment_nq3bjf97LvQOlDlu2N490fgaQMzI3Q7K.jpg
  • 20
@M1KNG: Autobusy się kompletnie nie opłacają. Wynajmij samochód lokalnie w autoreisen lub cicar. Uczciwe wypożyczalnie, weź z pełną ochroną i się niczym nie stresuj.
O jeżdzeniu komunikacją nawet nie myśl.
@M1KNG: W tych, które Ci opisałem oddajesz tyle ile wziąłeś. Jak odbierasz auto dostaniesdz protokół i na nim bedzie napisane, ze masz np. 1/4 baku. Sprawdz przy odbiorze czy rzeczywiscioe tyle jest. Jesli sie nie zgadza to idz do biura i niech poprawia. A jak oddajesz to masz oddac z taka sama iloscia paliwa, nic nie tracisz. Pusty->Pełny zazwyczaj w kijowych wypożyczalniach stosują.
Ceny pali są tańsze niż w pl. Kanary
@M1KNG: pełen luz z wypożyczaniem. Generalnie podejście "no problemo" ;) Oddajesz różnie. Jak masz połowe baku to oddajesz połowę, jak cały to cały. Kwestia umówienia. Powiem Ci że nawet gówniane autka z małymi silnikami dają radę z wjazdem na teidę. Nie obawiaj się wypozyczenia :) Ja juz mam za sobą dwie wyspy objechane wypozyczonym samochodem i nie było żadnych problemów.
@M1KNG: Po prostu poczytaj warunki, ale tak jest. Te 2 wypożyczalnie są lokalne, pewne i polecane w 99% miejsc, w których będziesz czytał o tym gdzie wynając auto ;). Nie daj się pośrednikom z biur podróży, linii lotniczych, porównywarek itp.

W autoreisen masz wszystko w cenie. Cicar nie korzystałem, ale słyszałem dobre opinie. Autoreisen jest tańsze, ale ma zazwyczaj starsze samochody:
OUR PRICES INCLUDE:
Zero excess insurance: Included.
No deposit required.
@Arrival: A jak to jest z parkowaniem? Parkuje się gdzie popadnie czy jak? Bo wypożyczam z tego CiCar chyba ma 2 dni. Bo się teraz zastanawiam gdzie będę parkował xD
@M1KNG: ale tankowaniem się też nie stresuj jakoś mocno. Ja w Cicar wziąłem auto z połową baku, oddałem z 1/4, skasowali mnie za to 16 euro. Mokka ma chyba zbiornik 52 litry, 1/4 z tego to 13 litrów, więc przepłaciłem jakieś 3 euro...
@M1KNG: Generalnie jest dużo typowych parkingów bezpłatnych, więc nie ma dużego problemu. Przy ulicy zwracaj uwagę na kolory krawężnika (w całej hiszpanii). Zerknij akapit o parkowaniu np. tu: http://hiszpania-portal.pl/parkowanie-samochodu-na-ulicy-i-w-parkingach/

A pozostałe zasady jak w pl. Nie na skrzyżowaniach itp. Ogólnie jak nie jesteś jednym z tych, którzy koniecznie muszą zaparkować 3 metry od miejsca docelowego to kompletnie się tematem nie przejmuj. Zawsze coś znajdziesz nawet w najbardziej obleganych lokalizacjach.