Wpis z mikrobloga

#openstreetmap #webdev Czy któryś z mirków robił własny zestaw kafelków do mapki Polski i mógłby podpowiedzieć czym najlepiej będzie to wykonać? Próbowałem już Maperitive (świetny, można wygenerować z własnym wyglądem, nie jest w stanie ogarnąć czegoś większego niż jedno miasto), Tilemill (na razie jestem na etapie: Tilemill już działa na komputerze, zapoznaj się z działem "naprawianie błędów" w dokumentacji) i Mobile Atlas Creator (to ostatnie chyba tylko ściąga już wygenerowane kafelki?, bliżej niż z przybliżeniem ustawionym na 14 nie ma chyba sensu odpalać, bo już przy tej wartości wychodzi 4GB; no i wygląd jest taki, że napaćkanych jest tam masa niepotrzebnych symboli i linii).
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@januzi: czemu nie mapnik? To domyślny program do generowania kafli https://mapnik.org/

Btw, a co konkretnie chcesz pokazywać na mapie? Może dać podkład, a to co chcesz dodać jako obiekty SVG. Jest technika vector tiling, którą idzie ogarnąć, by nie zarżnąć przeglądarki.
  • Odpowiedz
@januzi: Podpytaj @Line-Storm, choć wydaje mi się, że generacja kafelków rastrowych dla całej Polski będzie baaardzo dyskożerna. Jak naprawdę chcesz mieć samodzielnie hostowane kafle, to najlepiej serwować do klienta kafle wektorowe (generowałem samemu OpenMapTiles dla całej Polski, około 1 dzień na 4 core'ach w virtualbox). Albo próbuj z Mapnikiem z bazy PostGIS.
  • Odpowiedz
@januzi: Wołaj jak byś coś ciekawego wynalazł do generowania według własnego "szablonu", linki do howto też zapisuj i się podziel ;) Chciałem się w to bawić ale przerosło to moje możliwości czasowe dla tego projektu.
  • Odpowiedz
@Line-Storm: Chyba mam zrobione, ale była masakra z zaciągnięciem danych Polski. Jak skończę testować i znajdę jakieś odpowiednie ustawienie dla postgresa, żeby szybciej zwracał dane do generatora kafelków, to wrzucę to, co używałem przy tworzeniu.

Edit: Nie widzę opcji generowania kafelków "w tle", więc tak trochę lipa, że na żywca to musi iść.
  • Odpowiedz
@Line-Storm: Ok. Na razie wywaliłem ze stylowania wszystkie turystyczne bzdety, bo ani wulkany, ani schroniska, ani teleskopy mi nie są potrzebne. To samo z aptekami, parkingami itd. Od razu 20 sekund krótsze generowanie w większych miastach.
  • Odpowiedz
@Line-Storm: Hmmm .... cholerne amenities, tereny zielone są w nich :/ Trzeba będzie w takim razie przerobić ręcznie regułki.
No i jeszcze szukam informacji jak przerzucić dane do ramu, bo się postgres za bardzo męczy z ładowaniem danych z dysku (albo cholera wie co robi, ale efekt jest taki, że pracuje na 100% cpu).
  • Odpowiedz