@doee: Różnica w intrukcjach jak pić mate, które podają pijący: A) Początkujący: matero z palo danto, bombilla ze srebra lub alpaki, od 2/3 do 3/4 objetości matero suszu, bombillę wrkęcasz zdenerwowany ruchem po okręgu, zalewać wodą o temperaturze 82-85 stopni, poczekać aż susz wchłonie całą wodę, zalac ponownie i dopiero wypić B) Doświadczony: zasyp gdzieś ileś suszu, zalej jakąś wodą, opcjonalnie odfiltruj susz, żeby nim za bardzo nie pluć, smacznego
nie mam bombilli to zrobiłem yerbe we french pressie, grozi za to yerbowy sztum?
Nie :)
Pozdrawiam i życzę miłego dnia :)
A) Początkujący: matero z palo danto, bombilla ze srebra lub alpaki, od 2/3 do 3/4 objetości matero suszu, bombillę wrkęcasz zdenerwowany ruchem po okręgu, zalewać wodą o temperaturze 82-85 stopni, poczekać aż susz wchłonie całą wodę, zalac ponownie i dopiero wypić
B) Doświadczony: zasyp gdzieś ileś suszu, zalej jakąś wodą, opcjonalnie odfiltruj susz, żeby nim za bardzo nie pluć, smacznego
Chyba