Wpis z mikrobloga

Jak to jest z tymi nickami na hamaki w lesie? Nie boicie się, że ktoś się przypaleta w nocy i nie #!$%@? plecaka czy coś takiego?
Planuje zrobić sobie nockę, ale nie wiem do końca gdzie szukać miejscówki.
#bushcraft
  • 17
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Prezes_Lato: A to planujesz spać w jakimś parku w mieście czy coś?

Śpię w hamakach już czwarty rok, co miesiąc po kilka nocek w bardzo różnych rejonach Europy i z różnymi ludźmi.

Wybierz po prostu miejsce oddalone przynajmniej o te 500m w linii prostej od ostatnich zabudowań i niewidoczne z drogi leśnej, to nikt Cię nie znajdzie. A nawet jakby znalazł, to na ile realnie oceniasz, że trafi się akurat
Afrati - @Prezes_Lato: A to planujesz spać w jakimś parku w mieście czy coś?

Śpię ...

źródło: comment_jqG6X6djeYFYVT3SdxCzf19ESTWiOy0Z.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
  • 0
@Afrati inspirujące :) Planuje pojechać gdzieś nad Jeziorsko i przenocować w tamtejszym lesie nieopodal zalewu. Btw co polecisz zamiast moskitiery? Albo jak tanim kosztem zrobić DIY?
  • Odpowiedz
@Prezes_Lato: Co do DIY nie pomogę niestety, bo nie mam takich doświadczeń z moskitierami.
Niektórzy kupują z aliexpress/gearbest.
Jeśli jednak będziesz używał Muggi/Repela/Foresty albo czegoś innego z DEET/Ikarydyną, to będziesz po całym dniu tak nasączony, że komarów nie masz się co obawiać ;)

Tanią opcją jest moskitiera na samą głowę.

Ja akurat używam hamaka z już zintegrowaną moskitierą obecnie. No ale nie jest to "tani koszt"
Afrati - @Prezes_Lato: Co do DIY nie pomogę niestety, bo nie mam takich doświadczeń z...

źródło: comment_Njt3tbh8erZM9Ox6G9ayaas578Wxp2KQ.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
@BigMf: Jest cały cykl badań, które pokazują wyraźnie - osoba o średnim wzroście nie jest w stanie wygodnie i regenerująco wyspać się, jeśli hamak to mniej więcej Twój wzrost x1,65. Czyli dla osoby 1,8m wynosi to 3m. Im dłuższy, tym wygodniej, bo tym lepiej układa się materiał.

Dlatego najwygodniejsze hamaki mają po 320-330cm. i 150cm szerokości.
  • Odpowiedz