@ktoszpolnocy ja raz jechałem z ziomkiem, który nie potrafił jechać prosto xD Czytałem coś w telefonie i cały czas rzucało mną na boki. Myślałem, że jedziemy po łuku co chwilę a on po prostu machał kierownicą jak w szybcy i wściekli. Oczywiście kierownica trzymana od góry jedną ręką xD
@AnsuzSowilo: Z automatem to raz przesuniesz na D i jedziesz (jak poważny człowiek, którego celem zazwyczaj jest dotarcie z miejsca A do miejsca B, a nie WRC janusz edition), a z ręczną to jest gimnastyka nadgarstka, która podobać się może jedynie ludziom niepoważnym
@sorek: tak masz rację i nie jesteś pierwszą osobą która mi to mówi xD kiedyś jechałem sobie do kościoła no i przed ostrym zakrętem lekko przyhamowałem (pewnie
@Konvaldos bardziej zażenowany, gdy wpis dotyczy czegoś innego niż komentarz osoby, która koniecznie musi się wywyższyć, żeby podratować swoje ego ( ͡º͜ʖ͡º) Cieszę się, że jeździsz automatem ale nie sprawia to nagle, że ludzie przestają jeździć jak sieroty ani też nikt nje spostrzega Ciebie za to za kogoś lepszego.
ok przyznam się im guilty of this, ale od jakiegoś czasu próbuję z tym walczyć (zimę jakoś przeżyłem xD) Mam niecały rok prawko, niedługo stuknie. Tak się złożyło, że po odebraniu prawa jazdy jeździłem przez 3 miesiące w automacie i potem jak się przesiadłem do swojego auta to już się zapomniało te rzeczy z kursu zwłaszcza jak wtedy przerwa między jazdą manualem wynosiła 5-6 miesięcy. Właśnie po tej przesiadce ten
@LuxEtClamabunt to, że Ci wysiadło sprzęgło tylko koreluje z tym, że hamowałeś silnikiem ale niekoniecznie oznacza, że to była przyczyna :)
@AnsuzSowilo: mechanik który mi wymieniał mówił, że to znacznie przyspiesza zużycie sprzęgła
Zresztą to wystarczy na logikę wziąć - hamując silnikiem używam sprzęgła znacznie więcej razy Zmiana>zmiana>zmiana>wybicie>ponowne wbicie przy ruszaniu Vs wybicie>ponowne wbicie przy ruszaniu
@sebameba: To jeszcze nic,jeżdżę do roboty z babka co ostatnio zatrzymała się po wjechaniu na rondo i patrzyła czy nikt nie chce wjechać z prawej strony ( ͡°͜ʖ͡°)
@AnsuzSowilo: właściwie przyhamowujac zwiekszasz docisk przedniej osi i zapewniasz lepsza trakcje w osi skretnej. Wrzucajac bieg jalowy albo wysprzeglajac w zakrecie zapewniasz rownomierne rozlozenie masy i lepsza trakcje. ( ͡°͜ʖ͡°)
#prawojazdy #samochody
Komentarz usunięty przez autora
@sorek: tak masz rację i nie jesteś pierwszą osobą która mi to mówi xD kiedyś jechałem sobie do kościoła no i przed ostrym zakrętem lekko przyhamowałem (pewnie
Komentarz usunięty przez moderatora
ok przyznam się im guilty of this, ale od jakiegoś czasu próbuję z tym walczyć (zimę jakoś przeżyłem xD) Mam niecały rok prawko, niedługo stuknie. Tak się złożyło, że po odebraniu prawa jazdy jeździłem przez 3 miesiące w automacie i potem jak się przesiadłem do swojego auta to już się zapomniało te rzeczy z kursu zwłaszcza jak wtedy przerwa między jazdą manualem wynosiła 5-6 miesięcy. Właśnie po tej przesiadce ten
@Shodan56: nigdy nie miałem sytuacji gdzie podczas hamowania nagle musiałem przyspieszać, tak nagle, że 1 sekunda na wbicie biegu to za mało
@AnsuzSowilo: mechanik który mi wymieniał mówił, że to znacznie przyspiesza zużycie sprzęgła
Zresztą to wystarczy na logikę wziąć - hamując silnikiem używam sprzęgła znacznie więcej razy
Zmiana>zmiana>zmiana>wybicie>ponowne wbicie przy ruszaniu
Vs
wybicie>ponowne wbicie przy ruszaniu
@SnowFox: jak najszybsze dotarcie do celu w jednym kawałku*
@SnowFox: Wyjaśnij czemu? Bieg neutralny odnosi się do skrzyni biegów, a bieg jałowy do silnika pyrkającego bez wciskania gazu.