Wpis z mikrobloga

@ktoszpolnocy ja raz jechałem z ziomkiem, który nie potrafił jechać prosto xD Czytałem coś w telefonie i cały czas rzucało mną na boki. Myślałem, że jedziemy po łuku co chwilę a on po prostu machał kierownicą jak w szybcy i wściekli. Oczywiście kierownica trzymana od góry jedną ręką xD
@AnsuzSowilo: Z automatem to raz przesuniesz na D i jedziesz (jak poważny człowiek, którego celem zazwyczaj jest dotarcie z miejsca A do miejsca B, a nie WRC janusz edition), a z ręczną to jest gimnastyka nadgarstka, która podobać się może jedynie ludziom niepoważnym

@sorek: tak masz rację i nie jesteś pierwszą osobą która mi to mówi xD kiedyś jechałem sobie do kościoła no i przed ostrym zakrętem lekko przyhamowałem (pewnie
@Konvaldos bardziej zażenowany, gdy wpis dotyczy czegoś innego niż komentarz osoby, która koniecznie musi się wywyższyć, żeby podratować swoje ego ( ͡º ͜ʖ͡º) Cieszę się, że jeździsz automatem ale nie sprawia to nagle, że ludzie przestają jeździć jak sieroty ani też nikt nje spostrzega Ciebie za to za kogoś lepszego.
@AnsuzSowilo:

ok przyznam się im guilty of this, ale od jakiegoś czasu próbuję z tym walczyć (zimę jakoś przeżyłem xD) Mam niecały rok prawko, niedługo stuknie. Tak się złożyło, że po odebraniu prawa jazdy jeździłem przez 3 miesiące w automacie i potem jak się przesiadłem do swojego auta to już się zapomniało te rzeczy z kursu zwłaszcza jak wtedy przerwa między jazdą manualem wynosiła 5-6 miesięcy. Właśnie po tej przesiadce ten
@LuxEtClamabunt to, że Ci wysiadło sprzęgło tylko koreluje z tym, że hamowałeś silnikiem ale niekoniecznie oznacza, że to była przyczyna :)

@AnsuzSowilo: mechanik który mi wymieniał mówił, że to znacznie przyspiesza zużycie sprzęgła

Zresztą to wystarczy na logikę wziąć - hamując silnikiem używam sprzęgła znacznie więcej razy
Zmiana>zmiana>zmiana>wybicie>ponowne wbicie przy ruszaniu
Vs
wybicie>ponowne wbicie przy ruszaniu
@AnsuzSowilo: właściwie przyhamowujac zwiekszasz docisk przedniej osi i zapewniasz lepsza trakcje w osi skretnej. Wrzucajac bieg jalowy albo wysprzeglajac w zakrecie zapewniasz rownomierne rozlozenie masy i lepsza trakcje. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Bardzo gardzę ludźmi, którzy używają określenia bieg neutralny, zamiast bieg jałowy.

@SnowFox: Wyjaśnij czemu? Bieg neutralny odnosi się do skrzyni biegów, a bieg jałowy do silnika pyrkającego bez wciskania gazu.