Wpis z mikrobloga

#msalamon
W Arduino sprawa jest prosta - każdy AVR ma wbudowany EEPROM. Co zrobić, kiedy takiego nie ma jak np. W STM32? Nie trzeba koniecznie wpinać zewnętrznej pamięci. Można zaemulować EEPROM na wewnętrznym FLASHu. Zobacz jakie to proste :)
https://msalamon.pl/w-stm32-nie-ma-eepromu-ale-na-szczescie-jest-emulacja-eeprom-w-oparciu-o-f1-f4/?utm_source=wykop&utm_medium=post&utm_campaign=eeprom
#programowanie #elektronika #stm32 #arduino #raspberrypi
msalamon - #msalamon
W Arduino sprawa jest prosta - każdy AVR ma wbudowany EEPROM. C...

źródło: comment_dgct9QdFL5xKvYxmk4hqnHhIe3hBl3cp.jpg

Pobierz
  • 7
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@dzbanek123 Nie jestem specjalistą od programowania IC, więc liczyłem na nieco bardziej praktyczną odpowiedź. Rozumiem, że zwiększy się wytrzymałość pamięci ale to chyba i tak słaby wynik?

Na pewno spadnie wydajność takiego scalaka, bo emulacja to zawsze coś kosztem czegoś. Orientujesz się może jakie są czasy dostęu przed i po emulacji.
Zastanawia mnie też ilość cykli klasycznego EEPROMu i montowanego w połączeniu z STM32 i samego układu, bo 10x 10 000
  • Odpowiedz
Rozumiem, że zwiększy się wytrzymałość pamięci ale to chyba i tak słaby wynik?

@kissandfly: co ma się zwiększyć? EEPROM ma mniej więcej 10 razy większą żywotność niż Flash. Siłą rzeczy nie skorzystamy z tej 10-krotnie większej wydajności korzystając z Flasha udającego EEPROM bo Flash udając EEPROM to nadal Flash.

Na pewno spadnie wydajność takiego scalaka, bo emulacja to zawsze coś kosztem
  • Odpowiedz