Wpis z mikrobloga

@Tom_Ja: No przykro mi, że udało się nakłonić tyle osób do zbiorowego samobójstwa bez konkretnego powodu (jak np. planowana eksterminacja miasta, jak to było z Gettem Warszawskim).

Jeszcze bardziej mi przykro jak wiele postronnych osób ucierpiało przez tę idiotyczną decyzję, na którą nie mieli wpływu.
  • Odpowiedz
@Hound: Aż mi się przypomniała scena z "kultowego" serialu histerycznego "Czas Honoru", gdzie bohaterowie, należący do AK rozmawiają ze sobą o wywiezieniu swoich rodzin z Warszawy przed wybuchem powstania. Jak to tak, tacy bohaterowie bez skazy, gotowi wszystko poświęcić, pod warunkiem, że to nie ich?! Myślałem, że będę rzygał.

Szczęscie, że to tylko serial fabularny był i większość szeregowych żołnierzy AK nie wiedziało o zbliżającym się #!$%@?, bo by wszyscy z rodzinami pojechali na wieś i nie było komu się poświęcać dla bulandzkiej elity. A tak dzięki stosunkowi strat jak w grze komputerowej, Polska została doceniona na arenie międzynarodowej i jako jedyna odzyskała niepodległ.. a nie czekaj.

Obchody Powstania Warszawskiego to jarmarczna hucpa będąca policzkiem dla każdego warszawiaka, którego rodzina żyła w tamtym okresie w Warszawie.
Wielka szkoda, że wielu polskich prowodyrów tej rzezi otrzymało sprawiedliwość ze strony sowietów, a nie ze strony swoich ofiar. Niestety, nie udało się ich oddać pod sąd wojskowy, zgodnie z zaleceniami
  • Odpowiedz
@Patermantis: Nie neguję bohaterstwa zwykłych ludzi, ale bardzo proszę o nie używanie argumentu o ludziach co mieli dość, który jest tylko kolejną wymówką używaną do obrony tych zbrodniarzy/dyletantów/zwykłych bydlaków (dowódców wyższego szczebla).
Ten argument obraża żołnierzy AK, czyniąc z nich zwykły motłoch nie zdolny do wykonywania rozkazów. A przecież i oni mieli oczy i rozum i widzieli jak biedne było przygotowanie do zrywu. Pomimo tego większość z nich odpowiedziało na
  • Odpowiedz
@sawa12721 no dokładnie, rolą żołnierza jest słuchać rozkazów. I dlatego też zwróciłem uwagę, że to są jednak dwie różne rzeczy, o dowodztwie nawet nie mam zamiaru się wypowiedzieć. A co do Bogusia no to może i powiedział to trochę patetycznie ale no trochę racji w tym było i tyle
  • Odpowiedz
@Patermantis: Rozumiem co masz na myśli, aaale( ͡° ͜ʖ ͡°):
Gówno była a nie racja. Linda jako osoba znana nie powinien opowiadać takich dyrdymałów. Jest to częściowe zrzucanie winy na ofiary, na zasadzie "a bo ludzie chcieli"
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 3
@Tom_Ja: czuję się turbo tępa, co konkretnie mają ogolone przez faceta nogi do powstania? I czy na przykład kolarze i pływacy, i profesjonalni sportowcy dowolnych dyscyplin w których powszechną praktyką jest depilacja niezależnie od płci, też powinni przemyśleć życie? Czy golenie nóg przez facetów jest złe tylko czasem? Czy jest złe tylko jak się zbiera na tym atencję? I czy na przykład laskom pokazującym cyce na insta ten dzban też
  • Odpowiedz
@Hound: cieszy mnie Twoja opinia.

To pokazuje, ze coraz wiecej osób zaczyna doceniać politykę oraz strategię NSZ. Żadnego niepotrzebnego, ryzykanckiego bohaterstwa. Realne korzyści i brak wiary w dobre intencje innych.
  • Odpowiedz
@sawa12721 masz zablokowe priv to piszę tutaj :P, kiedyś wspominałeś o wspomnieniach powstańców którzy mówili jak samo powstanie było źle zorganizowane itd. Mógłbyś podesłać więcej info na temat tych wspomnień i relacji?
  • Odpowiedz
@Patermantis: > Tutaj wkleiłem kilka przykładów w ramach postu w jednym z wykopów:

Zbigniew Dębski

Uzbrojenie 3 kompanii było raczej mizerne. Posiadaliśmy 1 pistolet maszynowy, 1 karabin, 10 pistoletów i butelki zapalające. Pistolety były przeważnie małe, 7 mm, były tylko 3 parabelki. Ja należałem do szczęśliwców, którzy posiadali pistolet.

Janusz
  • Odpowiedz