Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
#bitcoin wiem, ze już o to pytałem ale dalej mnie to nurtuje. Próbuję przekonać kogoś w otoczeniu do LN w btc i na pytanie czy może zrobić mi przelew bez mojej wiedzy, nawet mając wcześniej wpłatę ode mnie (czyli w teorii adres z którego wysłałem) jest to wstanie zrobić bez mojego invoice'a?

Próbowałem na blue wallet I bitcoin lightning wallet - gdzie mam otwarty kanał - póki co nie jestem mu w stanie odpowiedzieć...

Wiem że to wczesny etap tej technologii, ale funkcja przelewania z portfela na portfel nie jest kosmiczna, jeśli ktoś chce przelać środki komuś z kim miał już transakcje to nie powinien być taki problem. Chyba, że nie rozumiem istoty invoice'ow i ktoś będzie w stanie mnie dokształcić.
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

jest to wstanie zrobić bez mojego invoice'a?

@blacktyg3r: nie ma takiej opcji. Invoice musi być, a twoje urządzenie z węzłem(portfelem) LN musi być włączone.

Jest możliwość by tworzyć rozwiązania, w których invoice jest wystawiany w każdym momencie na żądanie płacącego. Przykładem niech
  • Odpowiedz
@blacktyg3r: Wersja trudniejsza: możesz wygenerować invoice do samego siebie, wysłać sobie płatność a faktycznemu odbiorcy "zapłacić" poprzez pozostawienie fee u niego. Oczywiście wymaga to odpowiedniej ilości funduszy i routingu.

Wersja łatwiejsza. Jeżeli korzystacie z LND no to jest coś takiego jak keysend (dawniej Sphinx).
  • Odpowiedz
@Rozjemca35: rozumiem, że jak rozwijali protokoły, z których dziś korzysta cały cywilizowany świat to też siedziałeś i komentowałeś? Nikt nie wątpi w dzieci, że zaczną chodzić tylko dlatego, że 20 minut po urodzeniu nie śmigają jak sarny.

LN to może być ślepy zaułek, ale może być podwaliną technologii, która wypchnie btc dalej - póki co pozostaje obserwować, albo pomagać. FUD nic nie wniesie.
  • Odpowiedz
@blacktyg3r: Ja już wybrałem swojego bitcoina i nie muszę czekać "18 miesięcy" na działające rozwiązanie. Rozumiem że jak ktoś chce spekulować, to wszystko mu jedno czy technologia działa czy nie. Ja te technologię chcę wykorzystywać i mogę robić to już teraz.
Używanie bitcoina powinno być dziecinnie proste, bez zastanawiania się który portfel umożliwia wpłaty a który wypłaty, czy coś trzeba wysłać wcześniej, coś ustawić, o coś poprosić itp itd.
  • Odpowiedz
@Rozjemca35:

Używanie bitcoina powinno być dziecinnie proste

I taki będzie, budowę domu zaczyna się od fundamentów, nie od malowania ;). Wszystkie 'swoje bitcoiny' skończą jako inspiracje, które poprawione i zaimplementowane na porządnym i dopracowanym jądrze dadzą nam rozwiązania, których teraz brakuje. Nic trwałego nie powstaje szybko, dopracowane rozwiązania potrzebują czasu i w tym wypadku 18 miesięcy, 10 lat - to wciąż niewiele, jak na wymagania jakie stawiamy i postawimy tej
  • Odpowiedz
@blacktyg3r: Tylko że czas ucieka i ilość bitcoinów za wydobycie bloku maleje. Wkrótce przestanie to być opłacalne, chyba że cena rzeczywiście poszybuje do nieba. Więc albo za 10 lat będzie koniec zabawy albo wszystko będzie już hulało jak powinno.
  • Odpowiedz
@blacktyg3r: Invoce musi być ponieważ kanał zwykłego użytkownika nie jest upubliczniony w sieci. Invoce między innymi posiada w sobie informację o tym jak gdzie jest ten odbiorca i jego kanał. Bez invoce nie wiemy tego.

Osobną kwestią jest ponowne użycie starego invoce do wykonania płątności, lub użycie invoce które straciło ważność. Odbiorca nie powinien odebrać takiej transakcji, jednak wiem że niektóre portfele nie przestrzegają tego i potrafią odebrać transakcję z
  • Odpowiedz