Chyba właśnie stało się coś naprawdę ważnego jeśli chodzi o szkolnictwo wyższe w Polsce. Dziekanat Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego został sądownie zmuszony do udostępniania wszystkich zadań egzaminacyjnych w ramach dostępu do informacji publicznej. #szczecin #zut #studia #studbaza #sesja #nauka
@acetanilid: prawdopodobnie, chociaż i z takich egzaminów można żądać list pytań. Obawiam się, że skończy się to tworzeniem każdego roku nowych zestawów pytań zamiast dawania zawsze tego samego. Zapowiadają się ciekawe czasy
@optymistycznypesymista: wow! Nieźle. Kto za tym stoi? Jakie intencje, motywacje? Warto zrobić z tego znalezisko.
Co prawda wg mnie zaszkodzi to studentom, bo leniwi wykładowcy zostaną teraz pewnie zmuszeni do każdorazowej zmiany pytań i wieloletnie kolekcje kolejnych roczników stracą na znaczeniu.
Wbrew pozorom może to wpłynąć na wyższy poziom wiedzy, bo trzeba będzie się zacząć uczyć materiału, a nie gotowych odpowiedzi.
@Tytanowy_Lucjan: wydaje mi się, że to będzie miało bardziej pozytywny niż negatywny wpływ. Zamiast kuc za każdym razem te same pytania, trzeba będzie się rzeczywiście uczyć
@optymistycznypesymista: no tak, ale na egzamin ustny dużo łatwiej podać pytania dość ogólne i w trakcie egzaminu dobrze sprawdzić wiedzę. Chociaż uważam, że pytania na zaliczenia zawsze powinny być jawne :P Na chemii fizycznej miałem taki zestaw pytań gdzie i tak musiałem całość umieć ( ͡°͜ʖ͡°)
@optymistycznypesymista: też tak uważam :P ale jak wszędzie są wykładowcy do dupy i dobrzy. Tak samo ze studentami jednym zależy i to bardzo a inni to chyba z przymusu chodzą i robią wszystko żeby nie zaliczyć
@optymistycznypesymista: szkoda że nie ma wszystkiego xD u mnie z tego co widze jest bardzo mało i są tylko dwa zestawy pytań po 20 gdzie pytań jest 1400 xD
#szczecin #zut #studia #studbaza #sesja #nauka
Co prawda wg mnie zaszkodzi to studentom, bo leniwi wykładowcy zostaną teraz pewnie zmuszeni do każdorazowej zmiany pytań i wieloletnie kolekcje kolejnych roczników stracą na znaczeniu.
Wbrew pozorom może to wpłynąć na wyższy poziom wiedzy, bo trzeba będzie się zacząć uczyć materiału, a nie gotowych odpowiedzi.
Rób znalezisko. Niech Polska o tym usłyszy i działa na innych uczelniach.
@Tytanowy_Lucjan: @acetanilid: