Wpis z mikrobloga

pytanie do ludzi zajmujących się #ux albo przynajmniej z takimi osobami współpracujących:

zakładając że jakiś projekt rusza od zera, to na jakim etapie prace UX wchodzą do projektu? albo inaczej: co potrzeba już mieć aby UXowcy mogli zacząć doskonalenie doświadczenia użytkownika?

czy sam "pomysł"? zestaw scenariuszy? czy zestaw wireframów? klikalne mockupy? czy może zaimplementowany działający "prototyp" z choćby paskudnym GUI?

grzecznościowo taguję też jako #webdev bo może "ktoś coś"
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@ppawel: Designer jest potrzebny od samiutkiego początku - gdy wymagania są dopiero wypracowywane, czyli można powiedzieć, że etap "pomysłu". Im wcześniej, tym lepiej ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@to_znowu_ja: kurczę, tego się obawiałem, żeby lepiej nic nie ruszać samemu ( ͡º ͜ʖ͡º)

podpytam więc jak w takiej sytuacji ruszyć z miejsca, gdzie szukać kogoś kumatego, jak to się fachowo organizuje żeby przekazać jakieś początkowe info, jak wycenia się takie prace, czy ktoś nie weźmie za foliarza jak wyskoczę z NDA itd?

pozwolę sobie zaspamować też plusujących @Deykun, @raider87, @
  • Odpowiedz
@ppawel:
Jak to szukasz UX to po prostu znajdź solidniejszą firmę z kimś takim. Jak sam chcesz być UX to zabierasz się do tego fachu od złej strony.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@ppawel: jeśli to duży projekt, gdzie zlecasz go do np software house, to mają tam cały team łącznie z UI i UXowcami, i zadbają zeby to szło jak należy, a jeśli jakaś mniejsza robota gdzie dogadujesz się z pojedynczymi osobami, to warto zacząć z UX od początku. Możesz w sumie napisać na pw jak kogoś szukasz ;)
  • Odpowiedz
@Deykun: W tej konfiguracji sam jestem IT, ale taki raczej od backendów, REST, integracji, a jak potrzeba GUI to użyje bootstrapa ( ͡° ͜ʖ ͡°)
A jak chcę mieć ładne GUI, to musi to zrobić ktoś kto to umie. Niby mogę wyspecyfikować wymagania co do GUI wg mojego widzimisię, ale zapewne przedtem wypadałoby już mieć coś przeanalizowane w kwestii UX, więc zastanawiam jak te prace UX
  • Odpowiedz
jak te prace UX w to wpleść

@ppawel: Jak najszybciej włączaj w prace projektanta, a on Ci już powie, co musi od Ciebie wiedzieć i co możecie wspólnie osiągnąć. Możesz przygotować podstawowe informacje o projekcie, celach biznesowych, UŻYTKOWNIKACH, wstępne scenariusze jak masz, ale niekoniecznie.
Zgrany zespół to zawsze najlepsza opcja ( ͡° ͜ʖ ͡°) Ale dobry projektant potrafi "wejść w projekt" i współpracować także z adhocowym
  • Odpowiedz