Wpis z mikrobloga

Mirki jade jutro do Zakopanego i chce wejsc z Morskiego Oka na Szpiglasowy Wierch. Moje pytanie - gdzie najlepiej zostawić samochód w Zakopanem, zeby pozniej dojechać busem nad Morskie Oko? Najlepiej jakiś bezpĺatny. Chce busem, bo gonić nas bedzie czas i chcemy wejsc szybciej, bo ponoć do samego Morskiego Oka idzie się 2h. Ile czasu jedzie taki bus - bo jedzie on chyba z dworca (jesli nie to mnie poprawcie). No i czy wejscie na Szpiglasowy Wierch jest dosc bezpieczne, gdyz ide z dziewczyną?

#tatry #morskieoko #zakopane
  • 16
  • Odpowiedz
@mustafas00: bezpłatny parking w Zakopanym - dobry żart :D

Bus o ile dobrze pamiętam jedzie około 20min, chyba, że jest korek przed Morskim Okiem wtedy bus jedzie przez Słowacje i to zajmuje około 40min (wiem z doświadczenia). Jak wyjedziesz na busa przed 7:00 to nie powinno być problemów :)
  • Odpowiedz
@mustafas00

Chce busem, bo gonić nas bedzie czas i chcemy wejsc szybciej, bo ponoć do samego Morskiego Oka idzie się 2h

Ale wiesz, że busy nie jeżdżą do Morskiego Oka tylko do parkingu, z którego idzie się 2h nad Morskie Oko?

No i czy wejscie na Szpiglasowy Wierch jest dosc bezpieczne, gdyz ide z
  • Odpowiedz
@mustafas00: bez sensu jest zostawiać auto w Zakopanem gdy masz parking przy początku szlaku na Morskie Oko. Pamiętaj tylko że czasami już o 9 nie ma na nim miejsca, więc warto być wcześniej.

Sam szlak na Szpiglasowy Wierch jest łatwy, nawet dla "nowicjuszy" górskich. Ewentualnie zejście do Pięciu Stawów jest nieco trudniejsze.
  • Odpowiedz
@DJtomex: @soniatedi18: Aha, czyli mowicie, zeby ustawić sobie nawigację na Palenice Białczanską? Mozliwe ze bede po 9 samochodem, od biedy coś znajdę w okolicy do zaparkowania? Ile Wam zajęło wejscie nad Morskie Oko, 2h - tak jak piszą?
  • Odpowiedz
@mustafas00: po 9 może nie być miejsca na parkingu w Palenicy i będziesz musiał zaparkować w Łysej Polanie, ok 2km wcześniej. Szczerze mówiąc nie wiem jak wygląda tam sytuacja o tej porze, nigdy tak późno tam nie byłem ( ͡° ͜ʖ ͡°) przygotuj się na masę ludzi na szlaku. No i jak będziesz tam jechał to jedź przez Jurgów i Słowację, tak jest bliżej.

Ile Wam
  • Odpowiedz
@mustafas00: parking w palenicy 30zł i tak jak wyzej pisza rano szybko nie bedzie gdzie stanac, droga to morskiego oka to meczarnia psychiczna wsród masy ludzi :p a parking darmowy w zakopanym jest np na wylotowce do koscieliska, zaraz obok cmentarza i tego bazaru pod wiaduktem wzdluz drogi.
  • Odpowiedz
@faerlan: @troglodyta_erudyta: @DJtomex: @soniatedi18: @meverone:
Podsumuje wczorajszy wyjazd w góry. Na Palenicy Białczańskiej byłem coś przed godz 8:00. Przyznam ze miejsca do zaparkowania bylo naprawdę sporo, 30zł i parking wazny do godz 24:00. Na Szpiglasowy poszedłem od Doliny Pięciu Stawów - wg mnie ladniejsze widoki niż od strony Morskiego Oka- dużo ładniejsze, w tym fajne wejście łańcuchowe na Szpiglasową Przełęcz. Jak schodziłem
  • Odpowiedz
Szkoda tylko, że dron mi nie wystartował, wykrywał przestrzeń Słowacką i z tego względu się rozłączał, chyba i tak latanie dronem w górach nie jest legalne.

@mustafas00: w TPN jest nielegalne.
  • Odpowiedz
@pilot1123:
Ale jak zapłacisz pieniążki - czytaj uiścisz opłatę wynikającą z cennika dyrektora Parku, to lataniem dronem już nie zakłócasz ekosystemu i nie naruszasz bytowania ptaków i innych zwierząt. Chore.
  • Odpowiedz