Wpis z mikrobloga

No dobra, kolejny wysryw "jak zacząć". Zrzuciłem prawie 10 kg samym podejściem mniej żreć (teraz 90; 185). Problem jest taki, że pomimo utraty wagi praktycznie nie widzę zmian w wyglądzie. A wyglądam źle xD Można powiedzieć, że dojrzałem do chęci świadomej pracy nad sobą, ale mocno studencki portfel uniemożliwia mi inwestycje w plany, dietetyków itd.

I tutaj pojawia się pytanie o wiarygodne, dobre, rzetelne źródła, z których mogę sam ogarnąć temat. Celuję w kalistenikę, zrzucenie tłuszczu (na tym zależy mi najbardziej) i lekkie nabranie mięśni, żeby nie było za sucho. Nie zależy mi na wykręcaniu rekordów, sześciopakach i takich tam. Chcę osiągnąć normalną, zdrową sylwetkę randoma z internetu. Możecie mi podpowiedzieć gdzie zacząć i polecić jakieś źródła?
#mikrokoksy
  • 8
@a5d4f1:

Celuję w kalistenikę, zrzucenie tłuszczu (na tym zależy mi najbardziej) i lekkie nabranie mięśni, żeby nie było za sucho. Nie zależy mi na wykręcaniu rekordów, sześciopakach i takich tam. Chcę osiągnąć normalną, zdrową sylwetkę randoma z internetu.

Siłka sprawdzi się tutaj lepiej niż kalistenika.
Siłka sprawdzi się tutaj lepiej niż kalistenika.

@Zelber: Przez wakacje nie będę miał takiej możliwości, a już wystarczająco długo wszystko odkładałem. Chcę iść za ciosem i od razu robić coś dalej.
@a5d4f1: Jak ważysz 90 kg to może Ci być ciężko z kalisteniką, bo jakby nie patrzeć zaczynałbyś od wysokiego poziomu trudności z tą masą. Nie sądzisz że lepiej byłoby zacząć jakieś FBW/Greyskull i skończyć na tym redukcję. Mógłbyś wtedy sobie pójść w stronę kalisteniki i byłoby Ci łatwiej.
@venividi: Charakter pracy uniemożliwi mi siłownię, dlatego teraz celuję w coś bez sprzętu lub z gumami itp. Póki co wygrzebałem "Skazany na trening" sprzed kilku lat i coś próbuję. Tylko szukam wiedzy jak zrobić to zdrowo. Do tej pory lecę na samym deficycie, ale jest to bez liczenia i pewnie raz 1700 kcal innym razem 1200 kcal- już nie mówiąc o makro. Teraz 2000 kcal raczej nie przekraczam przy mocno siedzącym