Myślę, że w ciągu 50 lat (+30) staniemy się nieśmiertelni. Na początku pójdziemy w naprawę tego, co już mamy. Organy hodowane z naszych komórek, wymieniane teoretycznie w nieskończoność. Obecnie trwa wyścig między naukowcami, kto pierwszy wyhoduje przeszczepialny organ. Będziesz wszczepiał sobie po 50 własnych serc, nerek, itp. - 100% Twoich. Będziemy jednak musieli opanować starzenie mózgu, jedynego organu, którego nie możemy wymienić. W tym może pomóc nam augmentacja, będziemy się ulepszać, zamiast biologicznych kończyn wybierzemy bio-mechaniczne, kilkaset razy silniejsze. To już pewnie dopiero za jakieś 100-200 lat. Zresztą już to robimy, smartphony stały się przedłużeniem ludzkich mózgów. Mam szansę tego dożyć będąc w wieku 30 lat. Jeśli jednak nie dożyję, przestrzeliłem i urodziłem się za wcześnie. Z dużym prawdopodobieństwem już urodzili się przyszli 200 latkowie.
@KingFight: kopia będzie kopią, na pewno jest metoda przeniesienia świadomości, ale nie poprzez kopię ;) Pewnie to dopiero za kilkaset lat, o ile w ogóle. Świadomość z dużym prawdopodobieństwem jest mieszanką standardowej fizyki z fizyką kwantową. Możemy stworzyć SI wcześniej, ale w kwantowym świecie tak łatwo grzebać nie będzie ;)
@iedynak: jest na to sposób xD - nie umrzeć. Ponoć człowiek może żyć 150 lat. Trzeba utrzymywać ciało i umysł w zajebistej kondycji. Wprowadzić #keto, deficyt kaloryczny (post IF), ładować witaminy, suple, hormony już po 50tce, ćwiczyć z umiarem.
Zadasz pewnie pytanie, dlaczego do tej pory nie przekroczyliśmy 130 lat. Ano dlatego, że ludzie ci nie mieli takiej techniki jak my, nie posiadali wiedzy i dostępu do
@prohackuser: jak niby chciałbyś zmienić cykl Krebsa? W końcu u tak każdy z nas umrze bo katalaza nie wyrobi z neutralizacją h2o2 Tutaj trzeba zmian na poziomie komórkowym a nie sztuczne przedłużenie życia przez transplantację
@Arado-Akbar: wiesz, żeby zająć się poważniejszym zmianami, trzeba czasu. Społeczeństwo żąda rewolucji. Doskonale wyraża się to poprzez filmy, głównie w stylu cyberpunk, jak Ghost in The Shell, Transcendencja, Lucy(typowa rozrywka), itp. Zmienia się cel społeczeństwa i jego marzenia. Wiedzą, że to jest możliwe i będą do tego dążyć. Najlepiej stopniowo.
Być może ja tego nie dożyję, ale staram się, również dla dobrej kondycji. Od 5 miesięcy jem w IF (post
10 lat temu Rosjanie mieli jeszcze pozytywny stosunek do Polaków i tutaj nawet nazwali Polaka bratem. Później wszystko się zepsuło przez politykę zachodu względem Ukrainy. #wojna #ukraina #rosja #polska #polityka
#nauka #technika #biologia #medycyna
Pewnie to dopiero za kilkaset lat, o ile w ogóle. Świadomość z dużym prawdopodobieństwem jest mieszanką standardowej fizyki z fizyką kwantową. Możemy stworzyć SI wcześniej, ale w kwantowym świecie tak łatwo grzebać nie będzie ;)
@prohackuser: choćby o tym
Zadasz pewnie pytanie, dlaczego do tej pory nie przekroczyliśmy 130 lat.
Ano dlatego, że ludzie ci nie mieli takiej techniki jak my, nie posiadali wiedzy i dostępu do
Tutaj trzeba zmian na poziomie komórkowym a nie sztuczne przedłużenie życia przez transplantację
Wiedzą, że to jest możliwe i będą do tego dążyć. Najlepiej stopniowo.
Być może ja tego nie dożyję, ale staram się, również dla dobrej kondycji. Od 5 miesięcy jem w IF (post