Wpis z mikrobloga

via Wykop Mobilny (Android)
  • 11
Manufaktura Piwna Jabłonowo - Porter Podbity Śliwką
_Data przydatności : 15.01.2018_

Piwo leżakowane ponad 2 lata(1 Warka) Ten czas do rzęs wpłynął na piwo. Oczywiście fajerwerków tu nie ma, bo piwo samo w sobie było bardzo dobre, więc siłą rzeczy niewiele mogło się tam poprawić. Piwo stało się delikatniejsze w smaku, bardziej gładkie, alkohol dobrze się ułożył, jest praktycznie niewyczuwalny zarówno w aromacie jak i smaku. Doszły lekkie nuty winne, ale nie są one jakoś bardzo widoczne, do tego pojawił się aromat rumu(?), ogólnie nuty które można było wyczuć w Risfactorze Double BA od pinty. Ogólnie warto było poczekać ten czas, nawet dla samego sprawdzenia co się z piwem stanie. Na szczęście się nie zepsuło. Na leżaku mam jeszcze wersje zeszłoroczne, ale ja spróbuję potrzymać trochę dłużej. Wątpię, że to coś da, no ale może.
Niemniej jednak polecam leżakowanie, to już kolejne piwo które potwierdza fakt, że dobrze wpływa ono na piwo

#piwo #craftbeer #pijzwykopem
Pobierz bomba4 - Manufaktura Piwna Jabłonowo - Porter Podbity Śliwką
_Data przydatności : 15....
źródło: comment_1nfGTX5615hdpR7PkL4nPMCbtkLtr2D0.jpg
  • 2
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@bartol_wwa: akurat jeszcze mi się nie zdarzyło, żeby porter po leżakowaniu był gorszy. Osobiście bardzo mnie zaskoczył Grand Imperial, bo w nim, jakoś po roku leżakowania śliwka była bardzo wyczuwalna. Niedługo będę musiał zakupić znów parę butelek