Aktywne Wpisy
SaintWykopek +138
Na wykopie wystalkowano kiedyś laske po pieprzyku na brzuchu. Głupie wykopki zamiast wspierać #wgw od #ladnapani zgłaszali dziewczynę na uczelni. Tak, wyrzucono ją ze studiów.
#czarnyhumor #afera
#czarnyhumor #afera
Banderoza +309
Jestem behapowcem w pewnej firmie. Nadzoruję ponad 200 pracowników. Powiem tak. Kierowcy ciężarówek to są największe matoły z jakimi w życiu pracowałem. Większość z tych ludzi ma problem z pisaniem i czytaniem a ja muszę ich uczyć zasad BHP i bezpiecznej jazdy. Nie da się! chociaż bym wychodził z siebie i stawał obok to się #!$%@? nie da. Im się mózgi resetują metr za progiem sali szkoleniowej. Codziennością jest, że oni nie
Ostatnio dużo się mówi o suszy i tutaj moje pytanie. Poprawi coś zastosowanie pompy zanurzeniowej połączonej z chłodnicą i znajdującej się w wodzie z lodem o temp. ok 5-7 stopni? Nie mówię o obiegu zamkniętym, ale przelaniu wody do innego zbiornika i ponownego jej wykorzystaniu. O ile zmniejszy się zużyta woda, gdy temperatura wody początkowa będzie miała 5 stopni?
Tutaj filmik gościa, który tak robi, ma co prawda obieg zamknięty, ale jednak jakoś to daje radę
https://www.youtube.com/watch?v=MkLUvFEFwZU
Teraz dokupiłem drugą bo chce nią brezczkę pompować.
tak, pełny fermentor 30L
https://allegro.pl/oferta/pompa-do-wody-zanurzeniowa-pompka-wodna-camper-12v-6812272347?utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_UZSD_pla_sport_turystyka_sporty_wodne&ev_adgr=Sporty+wodne&gclid=EAIaIQobChMIzpz0xbTh4gIVkE8YCh307gpqEAQYCCABEgJ7JvD_BwE
Wydaje mi się ze lepszą będzie karbowana rura z nierdzewki bo większą powierzchnię oddawania ciepła. Samorobka jest o tyle fajna że dobierasz ją pod swój gar, optymalną średnica i można więcej zwojów upchać.
Jeśli jednak się upierasz to na olx jest gościu co robi z karbowanej jak zagadasz to wykona pod Twój gar. cena od 130 do 160 w zależności jaką wielkość
Czyszczenie wymiennika masakryczne? coooo? ( ͡° ͜ʖ ͡°) Najmniejszego problemu z tym nie ma, wystarczy przepłukać i na chwilę zalać dezynfekantem, voila. Korzystam od dawna, nigdy żaden problem nie wystąpił. Wymiennik wewnątrz na jednym obiegu mieści zaledwie 200-300ml płynu, w zależności od wielkości - wyobraź sobie zatem skuteczność płukania pod pełnym ciśnieniem.
I co do montażu, tak samo nie ma najmniejszego problemu. Sam wymiennik
Pompki jeszcze nie testowałem na brzeczce. Na pewno zaletą jest to że nie musi być zatopiona. Na pewno wygląda solidniej.