Czy mógłby mi ktoś wytłumaczyć jakim cudem nie jest to fejk? Wiem, że zjawisko hipnozy występuje, jednak nie potrafię uwierzyć w taką siłę perswazji. #hipnoza #youtube #pytaniedoeksperta
@dewanderer: Ciekawie określił tych 'łatwych' ludzi. W ostatnim filmiku powiedział, że tacy ludzie są szczęśliwcami bo poprzez tą podatność na sugestię mogą w pozytywny sposób zmienić swoje życie. Nawet sam nadmienić że jest tym typem człowieka i stosował na sobie autohipnozę, która pomogła mu wiele zmienić i osiągnąć w życiu.
@MarchMary spoko. Typ poniekąd ma rację, jeśli się jest podatnym na sugestie to można dużo łatwiej przeprogramowac swoje wzorce i uczynić się pewniejszym siebie, pozbawionym kompleksów itp. Co do tego co on stosował to pragnę nadmienić, iż nie ma żadnej innej hipnozy niż autohipnoza. Nie da zahipnotyzowac kogoś bez jego zgody i wspolpracy
@dewanderer: Autohipnoza, zacytuję z Wikipedii, "osoba indukuje samą siebie, a stan transu jest osiągany bez udziału osób trzecich". Hipnoza z udziałem osób trzecich nie może więc być autohipnozą.
@MarchMary sesja z hipnotyzerem różni się tylko tym, że ktoś Ci pomaga wprowadzić się w stan kontrolowanego snu, w praktyce jest to dokładnie to samo, napisałem o tym, bo nie wiem z jak świadomym rozmówca mam do czynienia i nie chciałem podtrzymywać ewentualnych błędnych wyobrażeń, bo większości ludzi się wydaje, że to ktoś nas wprowadza w trans wahadelkiem i tekstami że jesteś coraz bardziej śpiący
@dewanderer: Rozumiem. Jestem laikiem jednak temat hipnozy, zresztą świadomości ludzkiej jest wielce interesujący, więc wyłapuję wszystkie informacje, z którymi mam styczność. Dlatego pytanie z tym filmikiem, ponieważ nie mogłam zrozumieć czemu hipnotyzer bez większego przygotowania tych ludzi robiłz nimi takie rzeczy. Teraz też myślę, że musiało być wcześniej pewne przygotowanie, którego nie ma na nagraniu.
#hipnoza #youtube #pytaniedoeksperta