Wpis z mikrobloga

Będzie ciekawie w tym kraju za 10-20 lat.

1. Energa oparta na węglu, nierentownych kopalniach, najdroższa w Europie, PiS uwalił OZE, nie wspiera też atomu, ogólnie mają to gdzieś - rozdają pieniądze na bąbelki.

2. Służba zdrowia - najniższa liczba lekarzy na 1000 osób w UE, pielęgniarki przed 40 rokiem życia stanowią mniej niż 10% pielęgniarek ogółem - za 10-20 lat nie będzie miał kto podawać leków w szpitalach, nie będzie miał kto leczyć coraz bardziej starzejącego się i schorowanego społeczeństwa. PiS ma to gdzieś - rozdaje pieniądze na bąbelki.

3. Polskie społeczeństwo starzeje się dramatycznie, coraz mniej osób będzie pracowało na coraz większą liczbę emerytów. Dotacje z budżetu do ZUS będą dramatycznie większe, ludziom pracującym ciężko będzie utrzymać cały system. PiS ma to gdzieś, ba - demoluje potrzebne reformy obniżając wiek emerytalny, zamiast realnych zmian wymyśla jakieś cudaczne PPK... no i rozdaje pieniądze na bąbelki. Co nie działa, więcej dzieci się nie rodzi.

4. To wszystko będzie dusić polską gospodarkę, zamiast wykorzystać obecną złotą dekadę prosperity na rozwój, oni wszystko przejadają i jeszcze się zadłużają. Ale ku uciesze kołtuńskiego społeczeństwa - nie bez powodu ten kraj jest rozjeżdżany walcem przez ostatnie setki lat, a potem płacz i wszyscy nas skrzywdzili. Tematu rozwalania najważniejszych instytucji państwa, chaosu i niechlujstwa prawnego już nie poruszę.
#polityka
  • 5
@mockingbird_: nawet jeśli, to masowa imigracja nie rozwiąże tych problemów a jedynie złagodzi skutki. Tu trzeba rozwiązań na poziomie systemu i totalnego przewartościowania mentalności w ogóle społeczeństwa.
nawet jeśli, to masowa imigracja nie rozwiąże tych problemów a jedynie złagodzi skutki

@Shavarus: I zrodzi nowe.

Ja jestem proeuropejski, popieram mieszanie kultur, ale jak bez żadnego planu doprowadzimy do sytuacji, że ogólnokrajowo np. 30% młodzieży w wieku "rębnym" to będą Ukraińcy to się możemy #!$%@?ć w niezły pasztet.