Aktywne Wpisy
Zawiera treści 18+
Ta treść została oznaczona jako materiał kontrowersyjny lub dla dorosłych.
Darthal +56
Nie daje rady tak żyć. Nie mam rodziny, przyjaciół, dziewczyny, dobrego wykształcenia, samochodu. Jestem sam, zwykłym zerem. Małe miasteczko w którym żyje tętni życiem. Wskoczyłem na rower i jeździłem na nim przez kilka godzin obserwując jak ludzie normalnie żyją. Jak chodzą na spacery, jak w sklepie biorą piwa i przekąski na wieczór bo piątek, jakieś dziewczyny rozmawiały o tym że idą wieczorem do kina i będzie super. Obok matka z dwoma kilku
Fidesz nie wykręcił rekordowego wyniku, ale stabilnie dominuje. Prawicowy Jobbik (podzielony na Jobbik i Mi Hazánk) słabo. Druga - paradoksalnie - partia Gyurcsány'ego, premiera rządzącego (prawie) bezpośrednio przed Orbanem, tego od "kłamaliśmy rano, nocą i wieczorem". Jedyny chyba pozytyw to umiarkowanie dobry - również na prowincji - wynik ruchu młodych, Momentum.
Więcej szczegółów tradycyjnie na index.hu:
- https://index.hu/english/2019/05/26/european_elections_2019_hungary_live/
W skrócie: zima trwa. A nasza scena polityczna przypomina węgierską bardziej, niż wydawało się przed tymi wyborami. Dowiedzieliśmy się, że nie ma szklanego sufitu partii władzy w okolicach 40%, szanse realizacji scenariusza węgierskiego w następnej kadencji znacząco wzrosły i jak dla mnie jest to w tym momencie scenariusz bazowy. Drugi to konieczność dokooptowania koalicjanta. Wszystko znowu będzie loterią, bo przy takim umeblowaniu sceny politycznej znowu mogą decydować ułamki procenta i to kto znalazł się pod/nad progiem.
Czytajcie Balinta Magyara, rodacy, bo władza już czytała. I głosujcie, bo jeszcze jest czas.
#postkomunistycznepanstwomafijne
#wegry #neuropa #dobrazmiana #polityka #4konserwy #wybory
@eoneon: Robi się realna szans,a że w sejmie będzie tylko PO-KO i PiS.
@Herubin: Albo wykreować jeszcze gorszego diabła.
@Marek_Licyniusz_Krassus: Gorzej. W Budapeszcie Fidesz też dominuje, ale miał "tylko" nieco ponad 40%.
Na Zachodzie to trochę inaczej działa, bo tam są dojrzalsze demokracje i nie ma ataku na państwo prawa, ale u nas i na Węgrzech w wyborach parlamentarnych będzie dla opozycji tylko trudniej. Chyba że zadziałają jakieś nowe czynniki.
@eoneon: niby tak, ale byli straszeni zabraniem 500+ więc karyny karnie karty wrzuciły do urn
@eoneon: może być nawet lepiej dla pisu, bo chyba .n może wypaść z ke.
Komentarz usunięty przez autora
A tak na serio, jeśli PiS wygra z samodzielna większością na jesieni to co robisz? Ewakuacja?
@yuim: :P
Może niech to zrobi jak na Węgrzech jakiś socjolog z doktoratem.
@yuim: Zostaję, ale intensyfikuję naukę pewnych europejskich języków "jakby co" ( ͡° ͜ʖ ͡°).