Wpis z mikrobloga

Mirki, jest tu ktoś kto budował kiedyś swój projekt online ?
Zamierzam zbudować stronę, która modelem przypominałaby tę stronę : https://nomadlist.com/ (modelowo i wizualnie)
To znaczy, część informacji za free, niektóre płatne (płatne miesięcznie członkostwo).
I to, jak zbudować taką stronę pod względem wizualnym to mniej więcej wiem, albo jeżeli czegoś nie wiem, to wiem gdzie szukać informacji.
Problem polega na tym, że nie wiem jak wszystko działa pod względem logiki gdzie pojawiają się pieniądze, to znaczy, jak udostępnić pewne dane tylko dla użytkowników, którzy opłacili członkowstwo premium, jak ten temat ugryźć... Polecacie jakieś tematy jakimi powininem się zainteresować, aby więcej wiedzy zdobyć w tym temacie, ewentualnie jakieś kursy ?

#it #informatyka #stratup #programowanie #web #webdev
  • 4
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Generalnie musisz napisać jakiś system logowania do strony. Żeby ktoś mógł się zarejestrować/logować.

Jak wchodzi ktoś na stronę, kto nie jest zalogowany lub nie wykupił konta premium, to pokazujesz im tylko artukuły darmowe. I gdzieś w bazie danych musisz mieć zaznaczone, czy ten art jest płatny, czy nie.

A jak user będzie chciał sobie wkupić pakiet premium, to zapłaci jakąś tam kwotę i dostanie dostęp.
I dla tego przypadku pokażesz mu wszystkie artukuły darmowe, plus
  • Odpowiedz
Zacznij od napisania moduelu biznesowego, rozpisania funkcjonalności a nastepnie wdrażaj projekt. Z tego co czytam nadal nie wiesz na czym ta strona zarabia a bez tej wiedzy nie ruszysz. Wdrażałem klika takich projektów i bez odpowiedniego podejścia stracisz tylko czas i pieniądze.
  • Odpowiedz