Wpis z mikrobloga

śmiem się nie zgodzić. Robię zdalnie w embedded, głównie dla klientów z USA i pracy jest w opór.

@keton22: dowód anegdotyczny. Nikt nie napisał, że to niemożliwe, tylko, że ciężko (bo i mniej ofert). Fajnie, że pracujesz zdalnie, fajnie, że się zapytałeś tylko po to, żeby później napisać, że ty tak masz (mogłeś od razu skoro sobie chciałeś podbić ego kosztem OPa), ale patrząc na oferty pracy zdalnej, większość ofert
  • Odpowiedz
@leoha: napisałem bo serio nie wierzę że jest problem z pracą w "prawdziwym embedded".

FYI mój Brat projektuje "customowy hardware do testów", ja piszę do niego firmware albo portuję linuxy na różne śmieszne urządzonka. Potem zlecamy produkcję i montaż i nie jest to jakiś wielki problem, cały świat tak działa bo nie opłaca się mieć linii montażowej do mikroelektroniki dla samych prototypów.

Odkąd jest moda na IOT musimy odmawiać ludziom
  • Odpowiedz
@keton22: napisałem ci o co chodzi... wejdź sobie na strone z ofertami pracy zdalnej... ponad 90% to jest webdev.
Z tego co widzę to co wy robicie to coś więcej niż tylko szukanie pracy jako programista remote. Wy robicie wszystko od zera, można powiedzieć że jesteście bardziej firmą niż pracownikiem pracującym zdalnie.
  • Odpowiedz
@leoha: no trochę nie, wejdź na Upwork, wbij sobie dobre keywordy i masz kilkanaście ofert na godzinę w embedded. A potem klienci najczęściej wracają z nowymi projektami i nie trzeba nawet tego.
  • Odpowiedz
@keton22: czy ty rozumiesz co do ciebie mówię? Nikt nie twierdzi, że nie ma takich ofert, tylko, że statystycznie dużo szybciej, łatwiej i prościej znaleźć pracę zdalnie w webdev bo jest ich 10 więcej niż wszystkich innych.
  • Odpowiedz
statystycznie dużo szybciej, łatwiej i prościej znaleźć pracę zdalnie w webdev bo jest ich 10 więcej niż wszystkich innych

@leoha: akurat statystyka to lafirynda - bo nie można zapominać też że zainteresowanych webdev jest pewnie z 50x więcej niż w embedded (oczywiście liczby pochodzą z końcowego otwóru przewodu pokarmowego)
  • Odpowiedz