Wpis z mikrobloga

Wynajmuję pokój w mieszkaniu w którym drzwi do pokojów nie mają zamków na klucz. Właścicielka nie pozwoliła wiercić w drzwiach, żeby zamek wymienić na taki z kluczem, ale przykręcić zasuwkę już tak. Problem jest taki, że jak gdzieś wychodzę, to nie zamknę drzwi, no bo jak. Więc zamontowałem serwo przesuwające zasuwkę, sterowane przez #arduino, a z zewnątrz klawiaturę do wpisywania hasła. Do tego przycisk, który wciskają drzwi, żeby sprawdzić, czy są zamknięte. Niby prosta rzecz do zrobienia, do tego brzydka, bo prototyp, ale cieszy przy każdym wejściu jak #!$%@?. Czuję się jakbym wchodził do jakiegoś labolatorium :D
#arduino #programowanie #elektronika
Kiziek - Wynajmuję pokój w mieszkaniu w którym drzwi do pokojów nie mają zamków na kl...

źródło: comment_ScuZ6MeTPkkx27sNzosHJf936MFJuMso.jpg

Pobierz
  • 100
  • Odpowiedz
@Kiziek: Bezprzewodowo było by praktyczniej. Tu wystarczy się mocniej naelektryzować i przypadkiem strzelić w kabelek i arduino pewnie umrze.
  • Odpowiedz
@ms93: @fizzly: Tego nie zrobią, bo bym ich zabił. Ale na taki wypadek zaprogramowałem tak, że jak odetnę zasilanie (wyjmę korki), to przy włączeniu drzwi się otworzą. O tym współlokatorzy nie wiedzą, więc jest bezpiecznie :D
  • Odpowiedz
@dktr: Of course, ale to taki przerost formy nad treścią. Bajer dla siebie, cieszy mnie używanie tego. Ale myślę nad kupnem czytnika linii papilarnych i zamienić go za klawiaturę :D
  • Odpowiedz
@Kiziek: możesz zrobić na arduino najpopularniejszy projekt - migającą diodę led. A innym powiedzieć, że to kamera. Jak będzie pudełko z dziurą, migająca czerwona dioda i dużo wystających kabli to wszyscy uwierzą. Mniej roboty i nie grozi zatrzaśnięcie drzwi ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@Kiziek: Masz jakąś sygnalizację dźwiękową przy wprowadzaniu? Na przykład czy wykryło, że wcisnąłeś guzik albo żeby mieć świadomość, że to zły kod? Może jakaś prosta melodia powitalna przy dobrym haśle byłaby też opcją.
  • Odpowiedz
@SIr_Kakao: Tylko dźwięk ruszającego się serwa. Nie dodawałem głośniczka, bo nie mam modułu zegara, a nie chciałbym, żeby o 2 w nocy krzyczało "Witaj panie!" czy coś :D
  • Odpowiedz
@radekrad: To akurat planuję zrobić, żeby cykało fotkę przy każdym wejściu. Albo np przy wejściu bez użycia hasła, czy tam jak ktoś wpisze poprawnie po X próbach + powiadomienie mailem, albo sms. Ale to w dalekiej przyszłości, jeśli już :D
  • Odpowiedz
Nie dodawałem głośniczka, bo nie mam modułu zegara

@Kiziek: A po co jest ci potrzebny moduł zegara? Ktoś wyciska dobre hasło lub złe ~> jakiś dźwięk z PWM na buzzerze (jak w biosie kiedyś), ktoś wcisnął przycisk ~> to samo. Nie rozważałeś może opcji klawiatury z portem szeregowym?
  • Odpowiedz