Wpis z mikrobloga

Wykopowi gitarzyści, czy powlekane struny Eliksir rzeczywiście dużo dłużej utrzymują świeże brzmienie? Zastanawiam się nad kupnem, bo zawsze kupowałem phospor bronze'y od Martina do mojej gitary akustycznej, jednak już po kilkunastu godzinach grania traciły to nowe, mięsiste brzmienie. Może ktoś określić, przez jaki mniej więcej czasu Elixiry utrzymują takie brzmienie, jakbyśmy dopiero co je założyli?
I czy lepiej wybrać poliweb, optiweb czy nanoweb? Nano mają podobno cieńszą powłokę, dzięki czemu jest ona prawie niewyczuwalna i raczej to je wolałbym wybrać, tylko pytanie, czy pozostałe dużo dłużej utrzymują świeże brzmienie?

#gitara #gitaraakustyczna #gitaraelektryczna #muzyka
  • 9
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@maciorqa: długo byłem fanbojem Elixir'ów, ale ostatnie kilkanaście setów to jednak EXP od d'adario, są tańsze, lepiej trzymają strój i zużywają się bardziej naturalnie - z Elixir'ów po jakimś czasie spały się strzepki plastiku, na EXP nie ma tego efektu a świeże brzmienie utrzymuje się zauważalnie dłużej niż w strunach d'addario bez powlekania czy innych ernie ballach. BTW Martin robi świetne gitary, ale ich struny są najwyżej przeciętne, chyba nawet
  • Odpowiedz
@Grzechu10g: A możesz podesłać jakiś link do tego dwupaku za 60 zł? Wychodzi, że cena za komplet to 30 zł, czyli dość mało, ale nie mogę znaleźć na allegro. Chodzi mi dokładnie o phospor bronze'y i rozmiar 11-52.
  • Odpowiedz
@Grzechu10g: Przejrzałem już allegro i nie znalazłem interesującego mnie kompletu. :/
10 są dla mnie za cienkie i kijowo brzmią, 12 za grube i się ciężko dociska. 11 są dla mnie idealne. A phospor bronze'y wolę od zwykłych bronze'ów, bo moim zdaniem mają lepsze brzmienie. :P
  • Odpowiedz
@Grzechu10g: Jednak kupię te EXP, bo słyszałem, że w Elixirach ta powłoka się zdziera i widać, jak jest postrzępiona na strunach. :P Ewentualnie kupię raz Elixiry i EXP, żeby zobaczyć które lepsze.
Jestem początkującym, mam gitarę akustyczną Yamaha FGX830C. Gram rok.
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@maciorqa: no to o powłoce z Elixir'ów to już wyżej pisałem - one naprawdę tak mają xD
Gitara fajna, ja mam podobnie skonfigurowaną też lity świerk + palisander, ale z tańszą elektronika i innej firmy ;-) takamine eg320sc już od 10 lat daje radę choć muszę przyznać że ostatnio jakoś mniej gram ;-)
  • Odpowiedz