Wpis z mikrobloga

Ej Mircy,
dostałem list z #orange że niby internet u mnie przyspieszył i żeby to wykorzystać mam się zgłosić po modem #funbox 2.0 do ich salonu. Podobno modem za friko dostanę, a jest niezbędny do skorzystania z darmowego przyspieszenia interneta. Prawdali to czy marketingowy bełkot?
#neostrada w opcji bodajże 10Mb/s
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

via Android
  • 0
@kukukielka co to zabronione? To nie mieszkanie w bloku, więc takiego rzędu prędkości są normą.
U brata jest niby opcja 80, funbox właśnie i realnie wyciąga 25mb/s, bo mierzyłem(ta sama dzielnica). Także jest sens dopłacać?
  • Odpowiedz
  • 0
@majk3l czyli jest szansa zmienić ADSL na VDSL. U mnie po zmianie łączę przyspieszył z 22 na około 46 Mbps. Funbox nie jest konieczny jak twój router obsługuje VDSL (w co wątpię), jak nie zamierzasz korzystać z telewizji od Orange i ich tel stacjonarnego (po VoIP) to raczej lepiej kupic swój router VDSL bo funbox to g---o.
  • Odpowiedz
@Harmideron: Tplink TD-w8970

@Gooma: aa, czyli przerzucają się z ADSL2+ na VDSL i stąd ta zmiana? No więc z tego co popatrzyłem na stronie to ten model nie obsługuje VDSL.

Jak rozumiem po tej zmianie kiedyś wyłączą ADSL2+ i pozostawią tylko vdsl? Muszę poczytać o co to chodzi z tą zmianą. Myślałem, że jak już coś będą zmieniać to tylko światłowód.
  • Odpowiedz
  • 1
@majk3l raczej nie światło bo wtedy jest zupełnie inna oferta. Jak włącza VDSL to ADSL przestaje działać. Jeśli masz obecnie tel stacjonarny to dowiedz się czy jak przechodzisz na VDSL to on zostaje w obecnej formie czy przechodzi na tzw neofon, czyli VoIP. Jeśli tak to telefon będzie wpiety do funboxa, można to też ogarnąć osobną bramka VoIP ale nie jest łatwe.
  • Odpowiedz