Wpis z mikrobloga

#elektronika #komputery #laptopy

Cześć,
niedawno kupiłem laptopa dream machines z grafiką gtx 1050 oraz procesorem i7-8750H i mam z nim następujący problem:

w wielkim skrócie: podczas gry procesor potrafi osiągnąć 100 stopni i pojawia się niebieski ekran, po nim następuje reset sprzętu i wszystko jest ok.
W stanie spoczynku pod kablem ma on temperatury około 50 stopni a na samej baterii do 40'stu. Obydwa przypadki przy chodzących na 100% wentylatorach. Mam od nich sterownik Clevo Control 2.0.

Jakieś porady co ja mam z tym zrobić? Ten mały piekarnik jest świetny ale myślę, że nie powininen tak się grzać.
  • 17
Jaki model kadłubka? N850EJ? Przede wszystkim sprawdź czy zmienili ci stockowe pasty na lepsze. Bo to co daje Clevo jest kiepskie i na samym starcie to skała. W Hyperbook'u masz możliwość wyboru past przy zamówieniu, a w standardzie dają lepsze.
@Testujezycie: Dream Machines to marka, która sprzedaje komputery produkowane przez Clevo. Podobnie jak Hyperbook. Na spodzie obudowy masz informację o modelu obok numeru seryjnego. Tak jak kolega wyżej napisał można spróbować undervoltingu, ale czy czujesz się na siłach żeby to zrobić? Do tego obowiązkowo wymiana past.
@Testujezycie: Niestety N870EJ będzie miał temperatury w granicach 80 - 90 stopni na procesorze. Tu cudów nie będzie. Te 100 stopni to osiągasz podczas grania? Jaką masz temperaturę GPU?
@geckos: Tak, na ogół zdarzyło mi się to kilka razy i po prostu od tego czasu staram się nie grać lub obniżam detale. Co ciekawe - do momentu pojawienia się niebieskiego ekranu nic się nie dzieje, żadnych przycięć
@Testujezycie: Posprawdzaj dla pewności. Temperatura powinna oscylować w granicy 75 stopni. Ale tak jak wyżej - zmiana past i undervolting. Akurat zmiana pasty termoprzewodzacej jest bardzo prosta w Clevo.
@geckos: zapytam na supporcie czy mogę to zrobić, jak napiszą mi, że mogę bez utraty gwarancji to się tym zajmę. Dzięki za pomoc.

A podstawka chłodząca ma sens skoro mam wyloty powietrza z boku i z tyłu ?
@Testujezycie: Używam w ultrabooku Intel Extreme Tuning Utility udaje mi się obniżyć o 90 mV. Ale gdybym go obciążył to mógłby się pewnie zrestartować, jak obniżysz o 50-70 mV powinieneś poczuć różnicę i nadal będzie działał stabilnie. Najlepiej po obniżeniu napięcia odpalić jakiegoś benchmarka na co najmniej 15 minut żeby się rozgrzał.

No ale pasta da lepszy efekt