Wpis z mikrobloga

Przeszedł czas odsubskrybować #arhneu na YouTube. Nie sądziłem, że kiedyś to powiem, ale chyba jednak nastał taki czas. Może to ja się zmieniłem, może zmienił się serwis.

Najpierw powiem Wam, czym był dla mnie ten serwis. Jakoś w 2012 roku Archon pobudził we mnie miłość do retro, sprawił, że kupiłem sobie na Allegro Game Boya Advance do swoich kilku kartridżów, które miałem jeszcze z dzieciństwa. Potem kupiłem kilka kolejnych różnych konsol i ponad setkę gier. Obejrzałem wszystkie filmy na kanale, niektóre wielokrotnie. Obejrzałem zdecydowaną większość live'ów Archona, niektóre wielokrotnie. Często pokazywał super gierkę, w którą samemu nie chciałoby mi się grać, zwykle jednak po prostu fajnie było spędzić czas w jego towarzystwie, tak jak kiedyś "grało" się u kumpla, patrząc mu przez ramię na monitor. Przez rok wspierałem serwis na Patronie kwotą 10 zł miesięcznie. Niewiele, ale to też jednak coś znaczy biorąc pod uwagę dobrowolność.

Teraz powiem Wam, czym stał się dla mnie ten serwis.
1. Nie ma livów. Spójrzmy na daty na Twitchu:
23.04 live z MK11, sponsorowany
24.03 Sekiro, live nr 2
20.03 Sekiro, live nr 1
dalej nie mogę sprawdzić na stronie mobilnej lub apce, ale pewnie sensowny live to byłby luty lub nawet styczeń.

Live'y nie są wrzucane na kanał na YouTube, który ma znacznie lepszy player i na którym ogląda się dużo praktyczniej. Pomijając jeden live z Sekiro, gierki z N-Gage, na które trudno dziś się patrzy i live'y Qzaka (bo przecież chcemy oglądać gierki z charyzmatycznym Archonem), ostatni sensowny livestream na YouTube został wrzucony 01.02 i był to live z Dark Souls II. Całe 3 miesiące bez sensownego live'a na YouTube. W internecie to wieczność.

2. Nie ma interesujących materiałów na kanale. Każdy ma inny gust, wiadomo. Ale dla mnie w ciągu ostatnich 3 miesięcy było dosłownie 5 interesujących mnie materiałów na głównym kanale: Sekiro, Harry Potter, losowość w Diablo, Alladyn, time warp z Mega Drive; Pazura nie liczę bo obejrzałem surowy live z niego te kilka miesięcy temu. 5 materiałów na 25 w tym czasie wydanych. Dla 20 materiałów na rok nie pyli się subować, żeby 80 procent materiałów traktować w subboxie jak pusty przelot, niewarty oglądania. Dla 5 materiałów na kwartał można wejść raz na kwartał na kanał i zobaczyć co dodano.
3. Jest Kebab. Nie mam nic do Zbyszka, ale jego wdrożenie było przeprowadzone fatalnie. Ludzie reagowali na czytane przez niego materiały alergicznie. Siłą Arhn.eu było to, że był to serwis odautorski, Kebab zmienił tę miłą równowagę, do której byliśmy przyzwyczajeni.

Pozdrawiam Archona, który mimo usunięcia konta śledzi tag. Na Twitterze wrzucił screen z mojego wpisu z tagu, w którym pisałem, że gdyby zamknął serwis i przestał live'ować, zniknęłoby coś ważnego z mojego życia. Livów nie ma, interesujących materiałów też nie ma - zniknęło. Rozumiem, że dalej nie dało się ciągnąć pracy na takich obrotach, że trzeba mieć dzień-dwa wolne w tygodniu, że trzeba pojechać do rodziny do Polski etc. Ale te siły które zostały, zostały spożytkowane w sposób, który według mnie nie jest optymalny. Zamiast Time Warpa i retro z jakiejś sztosowej gierki z naszego dzieciństwa daje recenzję gry indie polskiego studia. Zamiast live'a z jakiegoś klasyka Nintendo w stylu Metroida, Zeldy albo z 7 generacji konsol, daje ARHN News. Tysiące obietnic bez pokrycia. Maraton Mariana, Zeldy, Bloodborne, Dark Soulsów, Pokedziałki... Porzucone i zapewne nigdy nie będzie do nich powrotu.

#gry #nintendo #konsole
  • 25
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Veyn: mam podobne odczucia. Ostatnio też zauważyłem, że jakoś jego kanał przestał mnie jarać, choć przyznam, że nie zrobiłem sobie tego tak dokładnej analizy jak ty xD
  • Odpowiedz
@Alex_Krycek: no ja zrobiłem na potrzeby wpisu, bo subiektywnie to materiałów od niego jest zauważalnie mniej niż kiedyś, a jakościowych materiałów, takich które ogląda się z wypiekami na twarzy, jest już dużo mniej niż kiedyś. Oczywiście to moje odczucia, ale jak widzę chociażby po Twoim wpisie, nie jestem osamotniony
  • Odpowiedz
  • 6
@Veyn mam zupełnie odmienne odczucia :)

Live'y nigdy mnie nie interesowały i ich nie oglądałem. Za to materiały na yt nadal mi się podobają i nie kojarzę takiego, którego bym nie oglądał z zaciekawieniem. Arhn news to też dobra inicjatywa moim zdaniem.

Subskrybcja na yt nic nie kosztuje, więc nawet jakby się czasem trafił filmik, którego nie chce oglądać, to bym go po prostu pominął. Nie bardzo widzę tu sens w
  • Odpowiedz
@epi: zgaduje, że jesteś zupełnie innym targetem. Pewnie interesują cię głównie nowości ze świata gier. Teraz archon w takich celuje. Jeśli zaś ktoś jest fanem retro, to jego czas na jego kanale dobiega powili do końca...
  • Odpowiedz
  • 0
@Alex_Krycek retro też lubię, ale nie skupiam się tylko na nim :) A arhn.eu chyba nigdy nie było wyłącznie o retro ;)

Przy okazji, polecam DF Retro od Digital Foundry, jeśli nie znasz :)
  • Odpowiedz
  • 19
@Veyn ale ty się srasz. Gość robi to za darmo. Mówił ile z tego na. Na nic mu nie starczało z zysków z YT. Normalne że ma sponsora. Mogłoby go w ogóle nie być. Jest pasjonatem robi co chce a wy rozczeniowe gimbusy narzekacie i nic więcej. Zrób za darmo 10% tego co on dla innych przy tym normalnie pracując na etacie.
Ciągle wam źle i jeszcze ostentacyjnie ogłosić że usuwasz
  • Odpowiedz
@nokash problemu nie ma, gościu pisze tylko że mu się nie podoba obecna forma kanału xD. Nikogo nie obraża, nie próbuje przekonać do swoich racji, ot napisał to co wszyscy na mirko - swoją opinię.
Archon zawsze robił materiały retro, ostatnio jest ich coraz mniej. To jest źródło tego wpisu, a nie sama postać
  • Odpowiedz
konto usunięte via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@Veyn: Przezież jak byleś patronem to powinieneś dostac informację o chorobie Taty archona na dlugo przed tym kiedy wstawil post na fejsa i ze dla niego to jest najważniejsze przez co materiałów bedzie znacznie mniej.
  • Odpowiedz
Ale malkontenci z was

@Kryspin013: no ze mnie raczej nie. Po prostu podczas przeglądania nowych treści jego kanał przestał mnie ostatnio jarać. Nie napisałem, że przestał podobać mi się w ogóle, tylko po prostu co raz mniej materiałów na nim mnie interesuje.
Materiały retro są, ale głównie z gier na PC, a nie z konsol jak kiedyś. Livestreamy przecież jak najbardziej są nadawane, ale też głównie nowości, a nie z
  • Odpowiedz
@Veyn: chyba wziął sobie Twoje zdanie do serca > >To było trudne kilka miesięcy. Ale wracam z lajwikami ze zdwojoną mocą (mam nadzieję). Co w planach w czasie najbliższym? Dzięki za cierpliwość.
  • Odpowiedz
@Alex_Krycek: Akurat zawołałem cię (trochę w złym miejscu) tylko dlatego, że napisałeś:

Jeśli zaś ktoś jest fanem retro, to jego czas na jego kanale dobiega powili do końca...

A to tak średnio pasuje jak obiektywnie spojrzysz na listę filmów na kanale ostatnio.
  • Odpowiedz
@Alex_Krycek: Mortal Kombat w pigułce ma się rozwinąć teraz, dojdą kolejne filmu z neverwintera, time warp z segi czeka. Nie wiem czy się tym zajmie teraz ale mają powstawać filmy o commodore a do tego do redakcji dołączył typ co zrobił wilm o harrym potterze więc raczej z tym retro będzie spoko przynajmniej przez jakiś czas. Po za tym kebab przez lata był bieda graczem więc on tam też klepie
  • Odpowiedz