Aktywne Wpisy
wolfu +49
co odpisać, jakiś pomysł? #marsz4czerwca #bekazpisu
Kopyto96 +1151
OSTATNIA LICZBA PO ZAPLUSOWANIU POWIE CI, JAKIM WYKOPKIEM DZISIAJ JESTEŚ
1 - Szur
2 - Spermiarz
3 - Przegryw
4 - Fajnopolak
5 - Ruska onuca
6 - Banderowiec
7 - Lewak
8 - Prawak
9 - Programista15k
10 - Troll
#heheszki #wykop #ankieta #takaprawda #niebieskiepaski #rozowepaski
1 - Szur
2 - Spermiarz
3 - Przegryw
4 - Fajnopolak
5 - Ruska onuca
6 - Banderowiec
7 - Lewak
8 - Prawak
9 - Programista15k
10 - Troll
#heheszki #wykop #ankieta #takaprawda #niebieskiepaski #rozowepaski
Przykład PiSu idealnie pokazuje jak bezsensowny w dzisiejszym świecie jest podział lewica-prawica. Konserwatywni liberałowie (określający się jako prawica) będą wypierać się PiSu i na każdym kroku podkreślać, że jest to partia o wielu programach socjalistycznych,a więc lewicowa! Socjalistyczni progresywiści (określający się jako lewica) będą z kolei mówić,że PiS jest konserwatywny a więc prawicowy! Sami zainteresowani określają się mianem prawicy, pomimo mówienia wprost o państwie opiekuńczym. I jak tu ich teraz kategoryzować?
Dla części osób szufladki 'prawica' i 'lewica' będą dobrze pasowały. Korwin, Zandberg, Braun, Szumlewicz... Ale większość ludzi ma niejednoznaczne poglądy. Są nie tyle centrystami,ale w różnych sferach życia reprezentują ideologię obu stron.
Ja np. społecznie jestem niemal całkowitą lewaczką. Popieram równouprawnienie LGBT, prawo do aborcji,eutanazji,invitro, rozdział kościoła od państwa i inne lewackie pomysły. Z nie-lewackich to jestem za prawem do posiadania broni i mam nieokreślone zdanie o karze śmierci. Gospodarczo jestem dość prawicowa. Jestem za państwem minimum, którego rola ograniczałaby do zapewnienia policji, straży pożarnej, wojska (dobrowalnego,bez obowiązkowego poboru), sądów i ochronę środowiska (w innym wpisie tłumaczę,dlaczego uważam zanieczyszczanie środowiska za naruszenie NAPu). Jeśli chodzi o edukację i służbę zdrowia to mam mieszane poglądy. Popieram państwową edukację do czasu szkoły średniej i refundowane leczenie poważnych chorób (podstawową opiekę zdrowotną zostawiłabym prywatnym ubezpieczycielom). Część libertarian pewnie stwierdzi, że to też są lewackie poglądy gospodarcze,bo nie chce sprywatyzowania absolutnie wszystkiego i popieram wysoki carbon tax ( ͡º ͜ʖ͡º). Ale nieważne.
Jakbyście określili taką osobę na osi prawica-lewica? Ja nie mam pomysłu. I wiele osób ma ten problem co ja. Dlatego pliska,ruszmy do przodu i przestańmy używać tego podziału.
Żeby było śmiesznie dam #bekazlewactwa i #bekazprawakow. Skoro napisałam cały tekst o tym,dlaczego te określenia są w większości przypadków bez senu, to czemu by ich nie zawołać ( ͡º ͜ʖ͡º). #polityka #libertarianizm #przemyslenia
wiem że z respektowaniem demokracji u nich tak średnio, ale solidaryzm społeczny jest? jest. chrześcijańskie wartości są? są.
najgorsze jest też to że ci frajerzy z pisu i platformy zamiast dać polakom zarobić na siebie... na swój dobrobyt to udają że wszystko jest ok, A NIE JEST
wysokie podatki i durne prawo, ciągłe kur...nie logiki
to naprawdę dołuje, po 30 latach ciężkiego zapieprzania