Wpis z mikrobloga

#policja #mandat #prawojazdy

Mirabelki i mirki. Dziś w nocy straciłem prawo jazdy na 3 miesiące (123 w zabudowanym, wykroczenie).
Jest jakaś szansa odzyskać prawko szybciej?
I czy sama sytuacja jest ok od strony policyjnej:
4 pasy (2, barierki,2) Oni stali i po stronie w kierunku X, ja jechałem w kierunku Y - czyli pstryknęli mi foto dupy. Gonili jeszcze z dobre 5km. Czy takie coś ma prawo bytu? (Oczywiście pan policjant mi pokazał samą prędkość na suszarce, mówiąc że jest film i będzie do obejrzenia w sądzie... tutaj spanikowałem dlatego w sumie nie mając żadnych dowodów na mnie i tak przyjąłem mandat)
  • 150
@Bamboleon_Cucek: dopóki nie przyjdzie Ci pismo możesz śmiało jeździć tylko mów że zapomniałeś prawka. Policja zabiera dokument a nie uprawnienia. Jak przyjdzie Ci pismo ze na trzy miechy zabierają odwołać się musisz. Itaka VI minie około 2 miesięcy
Przecież tutaj każdy jest święty i nigdy nie łamie przepisów ( ͡~ ͜ʖ ͡°)

@J-Roc: akurat takich łomów nie ma dużo, którzy #!$%@?ą prawie 2x tyle ile można w zabudowanym, to raz, a dwa to ze świadomością konsekwencji. Żeby tak łamać przepisy to trzeba być takim młotem, że rekin młot to by #!$%@?ł przerażony jakby kogoś takiego zobaczył. Nie ma absolutnie żadnego usprawiedliwienia i pomagania takim matołom
@BQP ta bo każda droga jest taka sama i każde ograniczenie jest postawione z sensem ( ͡º ͜ʖ͡º)

Typie jaką ucieczkę? Jak widzę na jakim poziome jest u was czytanie ze zrozumieniem to aż bym nauczycielom dał te podwyżki.
Tłumacze tobie i dla reszty tłuków:
Pasy rochu przedzielone barierka. Policja stała na pasie o przeciwnym kierunku ruchu jak op. Jak mieli by go niby zatrzymać? Musieli wsiąść
Eh. 00:00, puste drogi, Oskarki ruchają Julki. A samochód na tyle doposażony, że trzebaby było ostro się natrudzić żeby przy 120kmh stworzyć niebezpieczną sytuację.

Na wasze pocieszenie - zlapali 120kmh... w momencie w ktorym się rozpędzałem ( ͡° ͜ʖ ͡°)

A samochód do VW Polo ¯_(ツ)_/¯
Co jak co, ale niektóre tereny zabudowane w Polsce są poprostu śmieszne, 2 pasy w jedną stronę, barierki po 2 stronach, żadnych pasów, jeden dom 200m od drogi i teren zabudowany. 120 w zabudowanym wiadomo, lekka przesada, jeżeli mandat został przyjęty to już ch*ja ugrasz. Możesz ryzykować i śmigać na yanosiku od czasu do czasu (sam tak zrobiłem)
@Bamboleon_Cucek
ale niezłym dzbanem trzeba być, żeby 70 jeździć w strefie zamieszkania.

@sorhu:

ale tak, 70 w strefie zamieszkania to nie mam pytań.

@stulejka-z-przerzutami:

No to słuchajcie tego. Rok temu u moich rodziców pół wioski objęli znakami "strefa zamieszkania". I teraz wyobraźcie sobie sytuacje - po prawej pole, po lewej pole i pusty chodnik... 25 lat żyję, nigdy nie było tam żadnego wypadku.
@Bamboleon_Cucek: Pytanko do znawcow, bo tez w nocy ostatnio ze 180 mialem w zabudowanym i cos mi blyslo (xD). Czy moga sie cos pruc o zabranie uprawnien na podstawie zdjecia czy tylko osobiscie? W sumie mam to gdzies, bo bede jezdzic bez, ale nie chce mi sie nic zalatwiac. Nie mam na to czasu. Jak tylko mandat przyjdzie to spoko, w Polsce i tak sa smiesznie tanie.
No to słuchajcie tego. Rok temu u moich rodziców pół wioski objęli znakami "strefa zamieszkania". I teraz wyobraźcie sobie sytuacje - po prawej pole, po lewej pole i pusty chodnik... 25 lat żyję, nigdy nie było tam żadnego wypadku.

@NieUsune: Te pola mogą już być dawno sprzedane pod jakieś inwestycje.
uprawnienia odbieraja z urzedu

@pieczywowewiadrze: urząd to nie sąd, policja też sądem nie jest

i tu mógłbym zakończyć, ale rozwinę...

policja cię zatrzymuje
mówisz, że nie masz prawa jazdy, mandat przyjmujesz, ale nie zgadzasz się z odebraniem prawa jazdy
mówisz, że działałeś W STANIE WYŻSZEJ KONIECZNOŚCI
mówisz również, że działasz "w celu uchylenia bezpośredniego niebezpieczeństwa grożącego dobru chronionemu prawem, jeżeli niebezpieczeństwa tego nie można uniknąć inaczej, a poświęcone dobro w postaci
@Bamboleon_Cucek: #!$%@? to i zasuwaj bez pj aż Ci oddadzą, jak się nie będziesz wyróżniał to szansa, że Cię zatrzymają jest mała, a jak Cię zatrzymają to jest od 50 do 5k grzywny i sądowy zakaz prowadzenia na 6 miesięcy.
Także nie tragedia. Gorzej jak w tych 6 miesiącach sądowego zakazu będziesz jeździł i Cię złapią to wtedy jest odsiadka...
@methanex: to jest naprawdę niesamowite jacy kretyni chodzą po tej planecie.
Nie przejmuj się koleżko, to nie twoja wina, taki się po prostu urodziłeś. Twoje osobiste sukcesy zaczynają i kończą się na tym, że jeździsz 7000km miesięcznie (wow!), drastycznie przekraczasz dozwoloną prędkość (ale bohater!), nie zdajesz sobie sprawy, że OC nie działa podczas jazdy bez uprawnień (regres). Brawo, moje gratulacje. Twój szef musi być z ciebie dumny, że dla jego zysku