Wpis z mikrobloga

via Android
  • 1
@mordercza_mydelniczka Jakaś mieszanina pospolitych ryb - pójdę do sklepu i wrócę z tym, co mnie chwyci za serce ( ͡° ͜ʖ ͡°) Pewnie jakieś bystrzyki, molinezje, gupiki, neonki i inne podobne.
Mam jeszcze zbrojnika i kiryska albinosa odratowane po pęknięciu poprzedniego akwarium, więc trzeba będzie im przywieźć kogoś do stadka.
  • Odpowiedz
@Tarec: masz dość gruby i ostry żwirek, kirysek nie da sobie rady i uszkodzi wąsy. Gupiki, molinezje to strasznie syfiarze, polecam zwiększyć ich kosztem obsadę neonów które żyją w potężnych stadach. Bystrzyki lubią atakować inne rybki.
  • Odpowiedz
Gdzieś czytałem, że bodjarze dębowy korzeń wysuszony i ponownie zanurzony już nie utonie. Ale czy to prawda? Ja swoj po miesiącu dociskania kamieniem musiałem wyjąć i mocowałem pod spód plastikowy spodek od kwiatów. Działa bez problemu. Mocowałem na plastikowe spinki do trzymania kabli pod tynkien
@Tarec
  • Odpowiedz
@Tarec kup lepiej stado ok 20 sztuk neonów simulans lub inessa, albo razborek Espei lub Galaxy.
Ryby wyglądają lepiej w ławicach niżeli kilka sztuk z każdego gatunku.
Oprócz tego gupiki, molinezje, mieczyki (żyworódki) mnożą się na potęgę.
Dałbym jeszcze jedna parę pielęgniarek ramireza (najlepiej electric blue).
Jak młody jest baniak? Cykl azotowy zakończony?
  • Odpowiedz
@Opportunity: pielęgniczki to ryby kopiące w dnie i przesiewające piasek przez skrzela w celu ich czyszczenia. Więc taki średni ten wybór na takie grube i ostre podłoże ¯\_(ツ)_/¯
  • Odpowiedz
via Android
  • 1
@wypraska Juwel Rio 180l, 100x40x50cm. Światło fabryczne 2x23W LED - napewno dorzucę jeszcze Aquaela Plant albo w ogóle świetlówkę pokroju Groluxa czy coś, choć rośliny są niewymagające.

@jgoluch Nic nie wiem o cyklach azotowych - woda stoi 4 dni, wskaźniki wszystkie w normie. Wiem, że jeszcze niestabilnie, ale musiałem już wpuścić bo w misce bez roślin było jeszcze gorzej. A takie monogatunkowe akwaria to nie dla mnie ¯\(ツ)
  • Odpowiedz