Wpis z mikrobloga

#informatyka #komputery #laptopy #odzyskiwaniedanych

Mireczki potrzebuję odzyskać dane z pulpitu, które były przed formatem, są to zdjęcia i *doxc. Robiłem formata, oczywiście przed formatem skopiowałem dane na na dysk D, ale nie mogłem zainstalować Windowsa, bo była zły format partycji, więc zmieniłem programem, po czym usunęło cały dysk. Zainstalowałem Windowsa 10 od nowa i męczę się z odzyskaniem danych :( ktoś coś pomoże?
  • 10
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 2
@3330235: generalnie to nie powinieneś używać tego dysku, jeśli chcesz wyciągnąć z niego dane. Jak chcesz coś prostego do możesz próbować programem Recuva (deep scan), ale najlepszy będzie TestDisk/Photorec. Powinieneś tam znaleźć "step by step", generalnie możesz próbować przywrócić TestDiskiem strukturę dysku, albo PhotoReciem dane pliki wg ich rozszerzeń.
  • Odpowiedz
@3330235: przede wszystkim, jeśli chcesz to zrobić "po bożemu" ;) to powinieneś najpierw zgrać obraz dysku 1:1 i na nim operować. Na Windowsie może być np DMDE, na Linuxie można to zrobić normalnie przez narzędzie dd tudzież dd_rescue. Wtedy polecam np Parted Magic, taką dystrybucję odpalaną z pendrive.
Da się to pewnie zrobić zdalnie, tak, lepiej żeby na tym dysku nic się nie działo, żeby nie nadpisywać (czyli wpięty jako
  • Odpowiedz
@Odczuwam_Dysonans: a możesz rozjaśnić kiedy miałem zrobić ten obraz dysku? czy po usunięciu danych przed formatem, czy teraz po zainstalowaniu Windowsa? Ogólnie mam dostęp do tego laptopa poprzez TeamViewer, ile byś chciał za pomoc przy tym, gdybym sam sobie nie poradził?
  • Odpowiedz
  • 1
@3330235: no obraz dysku z którego chcesz odzyskać dane robisz naturalnie jak najszybciej ;) chodzi po prostu o to żeby sobie nie nadpisywać danych, ew żeby dysk nie wyzionął ducha w trakcie, jeśli jest już na skraju życia.
Ale jeśli już postawiłeś system itp to możesz śmiało po prostu spróbować puścić tego PhotoReca, albo użyć DMDE. Mogę pomóc jak będę miał czas ;)
  • Odpowiedz
@3330235: to może warto jednak się pobawić PhotoReciem. Szukaj na tym obszarze gdzie zrzucałeś, na drugiej partycji, bo na pulpicie pewnie ponadpisywane już. Albo ten DMDE nie daje rady, do tego konkretnie go nie używałem chociaż wydaje się być OK.
  • Odpowiedz
  • 1
@3330235: jak wiesz mniej więcej ile miały to możesz odpalić szukanie od danego miejsca na dysku. No albo skanować całą powierzchnię i może się zdublują. Spróbuj też innymi programami, jak jeden nie może to może inny da radę, choćby ta Recuva ¯\_(ツ)_/¯ chociaż Photorec najpewniejszy.
  • Odpowiedz