Wpis z mikrobloga

Siema,
Mam problem z hotendem w drukarce Anycubic 4MAX. Rurka teflonowa w śrubie zaczyna się topić przy temperaturze 210°C, przez co ciągle się zapycha. Dysza też chyba nie jest zbyt dobra, bo potrafi się zapchać po ostygnięciu i ponownym rozgrzaniu. Sam hotend po kilku godzinach łapie luz i lekko ciągną go przewody (to chyba nie stanowi jakiegoś szczególnego problemu). Od stycznia zużyłem ok. 2.5 kg filamentu PLA (3D Active) i przez ten czas 4 razy wymieniałem śrubę z rurką teflonową i dwa razy dyszę. Producent wysłał mi kilka tych elementów, po tym, jak opisałem im ten problem.
Może kupić coś innego na Allegro/Aliexpress? Myślałem nad wymianą całego hotendu. Co polecacie zrobić? Już kilka razy chciałem w-----ć tę drukarkę, bo ciągle mam z nią jakieś problemy. W internecie praktycznie nic nie można znaleźć, bo ma ją chyba 5 osób ( ͡° ʖ̯ ͡°)
#druk3d
  • 11
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@grykom: kurde, będzie ciężko. A mówili, kup Anycubic 4MAX, bo przy Enderze 3 trzeba sporo się grzebać. Chociaż i tak chyba muszę kupić coś do dotychczasowego hotenda, bo inaczej nie wydrukuję tego mocowania ( ͡° ʖ̯ ͡°)
  • Odpowiedz
@FlameRunner: w zasadzie tak, na łączniku najmocniej się nagrzewa, ale nawet bliżej ekstrudera też jest lekko nadtopiona. Niby mierzyłem temperaturę miernikiem i wydawało się być ok, ale z tą drukarką wszystko jest możliwe.
  • Odpowiedz
@Frexor a sprawdzałeś np. w jakiej najniższej temperaturze idzie normalnie drukować? Skąd wziąłeś 210 stopni? Tylko z zaleceń producenta filamentu?
  • Odpowiedz
@SpeeDKB: drukowałem wieżę z różnymi temperaturami. W zasadzie między 200, a 210 nie było większej różnicy, ale wydawało mi się, że przy 210°C wydruk wyglądał najlepiej.
  • Odpowiedz
@FlameRunner: wczoraj rozebrałem ekstruder i trochę się przeraziłem. Cała teflonowa rurka się stopiła. Wątpię by hotend potrafił osiągnąć ponad 400 °C. Ciekawe z czego była to rurka.
  • Odpowiedz