Wpis z mikrobloga

Też macie wrażenie że ostatnio, zwłaszcza po ostatnim Test Warez, pojawiło się wielu testerskich celebrytów? Ludzi którzy tu Twitter, tu blogaski, tu meetup, tu jakieś wyróżnienia testuj.pl, ale jak się im przyjrzeć to tematy o których mówią maja mega słabe, głównie miękkie albo jakieś oklepane sztampy które wyglądają jak złożone z 5 losowych blogów w necie.

Zauważyłem już trzy takie osoby, takie koleczko wzajemnej adoracji, które po za tym ze są po prostu widoczne i głośne nie prezentują swoją obecnością nic mocnego i merytorycznego i czekam aż złapie ich na jakimś evencie żeby zweryfikować, czy faktycznie jak to bywa w takich przypadkach, mały pies najgłośniej szczeka, czy może faktycznie są mocarze na jakich się kreuja

#testowanieoprogramowania
  • 8
@HonyszkeKojok: Jak w każdej dziedzinie - niektórzy muszą się głośno odezwać, choćby żeby tylko potwierdzić czyjąś tezę. Na początkujących takie osoby robią wrażenie ;) Ale nie powiedziałbym, że dopiero ostatnio takie osoby się pojawiły. Były od zawsze.
@HonyszkeKojok: Efekt Dunninga-Krugera – zjawisko psychologiczne polegające na tym, że osoby niewykwalifikowane w jakiejś dziedzinie życia mają tendencję do przeceniania swoich umiejętności w tej dziedzinie, podczas gdy osoby wysoko wykwalifikowane mają tendencję do zaniżania oceny swoich umiejętności. Dodaj do tego pewność siebie, potrzebe atencji i bycia w takim "kółeczku" wzajemnej adoracji i blasku fleszy :) myślę, że niezależnie od branży wszędzie są takie osoby jak mówi @KORraN
@HonyszkeKojok: dokładnie, jeszcze pal licho jak jest kilka osób, które faktycznie mają jakieś doświadczenie. Ale trochę śmiać mi się chce jak oglądam prezentacje pewnej blogerki celebrytki testerskiego światka ostatnich lat - poziom jak tutorial dla początkujących ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Ogólnie na konferencjach poziom techniczny jest średni - fakt, trudno w 40-50 minut przedstawić jakiś złożony problem, jego analizę i rozwiązanie ale 90% prezentacji z konferencji testerskich
@math3: czyżby ktoś tu mówil o niejakiej aleksandrze? ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Fakt, agile and automation jest świetny. Generalnie brakuje mi technikaliow lub case study na takich prelekcjach. Sorry, ale podstawy Selenium czy pieprzenie o tym jak być testerem to każdy potrafi zrobić.
@HonyszkeKojok: akurat miałem na myśli blondynkę dwojga nazwisk ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Porządne case study to jest to czego potrzeba konferencjom. Ich brak, jak podejrzewam, jest spowodowany kilkoma czynnikami - NDA i inne firmowe tajemnice oraz strach, że będzie mała widownia. Przerabialiśmy to już w grupie lokalnej, gdzie każda bardziej techniczna prezentacja kończy się feedbackiem od widowni "za bardzo technicznie, nie wytłumaczone, on coś tam klepał nie
@math3: ach no tak, jak moglem o niej zapomnieć. Czyli innymi słowy problem jest większy, bo to środowisko wymusza kolejne gowniane tematy bo jest nieambitne a co bystrzejsi zauważyli to i tanim kosztem uprawiając turystykę meetupowa budują sobie markę.

Swoją drogą NDA jest łatwo ominąć, wystarczy odrobina przygotowania i negocjacji z klientem
@math3: organizatorzy konf szukaja prelegentow z dobrymi technikalmia i case-study. Niestey firmy zabraniaja czesto opisywania case study, bo cokolwiek (wstaw co chcesz).
Naprawde czasem ciezko to zrobic. Niemniej nie powiem, ze to niewykonalne. Znajduja sie osoby, ktore potrafia to zrobic.

Z drugiej strony - sa warsztaty na konfach (TW czy ConSelenium) i tam mozesz wziac sie za technikalia i na pewno w tych do 12 osob - grupach prowadzacy Ci wytlumaczy