Wpis z mikrobloga

No i tak rosną mi te 3 krzaki cayenne, podlewane wodą i do tej pory biohummusem. Z tego co widzę składników w tym nawozie za wiele nie ma
N = 0.25%
P2O5 =0.1%
K2O = 0.15%

Czego tak w sumie potrzebuje papryka żeby być silnym i zdorwym krzakiem? Nie mogę się dokopać do żadnych sensownych informacji, ile czego i w jakim stężeniu podawać.

#ogrodnictwo #chilihead
  • 10
@ciken: na każdym etapie potrzebuje innch składników, a w biohumusie nie chodzi stricte o npk a raczej o żywe bakterie, które "przejadają" podłoże jednocześnie je wzbogacając, dlatego jest "bio"
@ciken: Nie wiem jakie papryki mają wymagania, ale ja za radą kogoś z mirko stosuję od zeszłego roku Kristalon zielony i czerwony. Zielony na wzrost dodaję do momentu aż przestaję obrywać kwiaty. Później daję czerwony. W zeszłym roku byłem zadowolony ze zbiorów, w tym roku już od małych roślinek dodaję 1/4 dawki zielonego Kristalonu i jak do tej pory ładnie mi wszystko rośnie.
@ciken: ja kupiłem nawóz taki jak na zdjęciu. Rozpuscilem 30g nawozu w 2l wody i teraz jak podlewam papryczki to biorę 100ml tej mieszanki i 900ml czystej wody i takim mixem podlewam. Roślinki rosną super
@ciken: ogólnie polecam nawozy z firmy yara. Stosuje do malin (yara mila) do drzewek owocowych (yara Vila do drzew owocowych) i do trawnika (yara Vila pro complex). Ogólnie nawozy z wyższej półki, naprawdę porządne.