Wpis z mikrobloga

Witam Mireczków ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Chciałbym stworzyć stronę/sklep gdzie będzie dosłownie kilka produktów (<10). Strona ma głównie prezentować nasze produkty (dużo opisów produktów, artykułów, blog), a przy okazji klient ma mieć możliwość skonfigurowania i wyceny produktu. Jaki CMS najlepiej wykorzystać do tego? Zastanawiam się głównie nad #wordpress i #prestashop z nastawieniem na ten pierwszy (chyba dużo bardziej pasuje pod rozbudowany content i blog)...

#pytanie 2: ktoś byłby w stanie przygotować pod któryś z tych CMSów taki oto konfigurator?

#webdev #webdesign #webmastering #programowanie
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@szrono: Przyznam że jestem pełen podziwu dla tego konfiguratora okien, mam wieloletniego klienta z drzwiami gdzie przez to jak bardzo konfigurowalny jest to przedmiot zamówienia to wręcz odpuszczaliśmy przez długi czas. Tutaj widzę ktoś to wykonał w XT Commerce którego nawet nie znałem - to jakiś niemiecki system e-commerce, ich własny najpewniej.
Ogólnie polecałbym WooCommerce zwłaszcza na start i przy zorientowaniu na treści a tak rozbudowaną konfiguracje da radę rozwiązać
  • Odpowiedz
@Saeglopur: No właśnie...próbowałem testować różne moduły woocommerce do konfiguracji produktów, ale żaden nie ma tak rozbudowanych opcji...w każdym brakuje czegoś, albo wymiarowania, albo opcji w formie grafik, albo ustawiania zależności jednej opcji od drugiej itp.. Nie znalazłem gotowego modułu, który pozwoliłby na wykonanie takiego konfiguratora :(
  • Odpowiedz
@szrono Miałem też przypadek z pasmanterią czyli tkaninami/materiałami i tam zastosowałem właśnie samo wyliczanie ceny w oparciu o wpisana wartość np 3,2 m2 (jednostka była na stałe). Ale wiem jak to w drzwiach wygląda, w oknach pewnie też - wymiarów jest sporo. A w dodatku te opcje/warianty elementów.
Może napisać cos takiego bulwa w końcu, ekstra profit ze sprzedaży samego plugina później xD
  • Odpowiedz
@szrono: Konfigurator musi być dedykowany z porządna specyfikacją. Nie załatwisz tego żadnym pluginem oraz wtyczką, jeśli chcesz żeby wyglądało to porządnie, a nie jakiś ulep. Jeśli to tylko 10 produktów + konfigurator to nie widzę sensu zastosowania tutaj Presty, od biedy może być WP, choć jeśli budżet lepszy to już lepiej pójść w pełne dedykowane rozwiązanie.
  • Odpowiedz
@ContentNinja: zależy nam na tym by sytematycznie prowadzić bloga i w łatwy sposób dodawać/edytować opisy produktów oraz artykuły branżowe, dlatego pomyślałem o WP...no i fakt, budżet też ma tu znaczenie ( ͡~ ͜ʖ ͡°)
Co do samego konfiguratora...to oczywiście zdaję sobie sprawę, że żadną wtyczką tego nie zrobię (próbowałem na różnych) i potrzebne jest dedykowane rozwiązanie dlatego pytam tu o kogoś, kto byłby w stanie pomóc
  • Odpowiedz
@szrono: hmm jeżeli maja być wpisywane wymiary z palca to faktycznie tylko dedykowane rozwiązanie ale jeśli wybór z listy select to można to zrobić na prescie jako kombinacje. Robiłem kiedy coś podobnego i działa do dziś. Tam było 5 selectow + wtyczka, która zmienia selecty automatycznie z dostępnych kombinacji, aby nieistniejące kombinacje nie mogły być kupione. Minusem tego rozwiązania jest ilość kombinacji bo w tym przypadku mamy 5! więc zmiana
  • Odpowiedz
  • 0
@maryjuszpitagoras: musi być z palca wpisywane + obliczanie ceny wg formuły i tabeli.
@Almodovar: dzięki, właśnie to przeglądam. Kiedyś testowałem starsza wersje, ale była mocno uboga. Widzę, ze rozbudowali tą wtyczkę. Przyjrzę się, choć i tak uważam, ze najlepszy będzie dedyk, żeby to w miarę sensownie i szybko działało. Te wtyczki koniec końców mają to do siebie, ze przy większej ilości opcji konfigurator zaczyna zamulać...
  • Odpowiedz