Kiedy butelkowac RISa fermentuje już 7 tydzień zszedł z 27 do 12. Robiłem test w ciągu dnia Blg się nie zmieniło. Czy to już koniec fermentacji I można spokojnie butelkować czy drożdże poszły na urlop? Dodawać gęste i syrop do refermentacji? #piwowarstwo
@brew_master: 58% odfermentowania, 12blg resztkowych - straszny ulep będzie, ja bym próbował jakoś go dofermentować jeszcze, u mnie taki wyhamowany ris raz zszedł troche po dodaniu solidnej porcji gęstwy
@brew_master: u mnie zszedl z 28 do 10 i kminie jak tu jeszcze ze 2blg zbić, bo goniłem na S04. Dodalem drożdży winiarskich ale nie ruszyły. Ostatnia próba to zrobienie aipa na US05, zlaniu na cichą, a na drożdże na dnie w wiadrze przelanie RISa i zobaczymy czy coś jeszcze zjedzą.
@piwowarz_pl: @Nivele: Żeby dokończyć fermentacje potrzebne są grzybki, które zahartowały się w alkoholu. Inaczej mogą nie ruszyć. Najlepiej użyć szampańskich bądź belgijskich.
#piwowarstwo
Żeby dokończyć fermentacje potrzebne są grzybki, które zahartowały się w alkoholu. Inaczej mogą nie ruszyć. Najlepiej użyć szampańskich bądź belgijskich.
Zrób FFT